Danskarna driver upp priset på skogsfastigheter

Hässleholm Snittpriserna i Götaland har stigit från 423 till 444 kronor per kubikmeter, en ökning med fem procent jämfört med helåret 2007.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Snittpriserna i Götaland har stigit från 423 till 444 kronor per kubikmeter, en ökning med fem procent jämfört med helåret 2007. På riksnivå steg genomsnittspriserna med sex procent från 343 till 364 kronor. - Dessutom har våra mäklare märkt ett kraftigt ökat intresse för att investera i skog, säger Karl Olofsson, skogsfastighetsmäklare i Höör och regional talesman för LRF Konsult. En stark bidragande orsak till att priserna stiger är att efterfrågan är större än utbudet. - Under 2000-talet har det också tillkommit nya parametrar som påverkar och driver upp priserna. Intresset från danskar fortsätter att öka och har märkts av speciellt under det senaste halvåret då deras starka valuta gjort det extra förmånligt att köpa skogsmark. För denna grupp är det viktigt med mjuka värden, vilket påverkar prissättningen uppåt, berättar Karl Olofsson. - Att äga skog har blivit trendigt och en fråga om livskvalitet, där man värdesätter jakt, fiske och promenader i den egna skogen. Det är främst bland 40- och 50-talisterna, en köpstark grupp, som intresset för skog ökar. De är heller inte lika belånade som senare generationer. Snittpriset på skogsmark har ökat med 84 procent sedan 2003. Även om 2008 var ett stigande år tror många mäklare på en mindre prisnedgång under 2009. - Vi kopplar den eventuella nedgången till en justering av priserna, snarare än en effekt av finanskrisen, säger Karl Olofsson. - Uppgången har varit enastående stor under det senaste decenniet, varför en tillfällig avmattning är helt naturlig. Under andra halvåret 2008 skedde en mindre prisnedgång på 1,6 procent jämfört med första halvåret. I jämförelse med samma period 2007 var det dock en prisökning. Prisnedgången berodde dels på att bankerna blev tillfälligt restriktiva i sin utlåning, dels på virkes- och massaprisernas generella nedgång. - Även om det skulle ske en mindre prisnedgång under 2009, tror vi att priserna fortsätter uppåt under de kommande fem åren, säger Carl-Johan Jürss, chefsmäklare på LRF Konsult.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.