”Här är dystert just nu”

Hässleholm Anders fick gå från Backers, när det var svåra tider i början av 1990-talet.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Jörgen Alström
Foto: Jörgen Alström

Anders fick gå från Backers, när det var svåra tider i början av 1990-talet. Sedan kom han tillbaka 1995 –och känner sig nu relativt säker på att få stanna kvar. – Det här kommer inte oväntat. Vi har helt enkelt haft för lite att göra här på sistone. Klockan 14 i dag blev vi kallade till information. Då kom nyheten om varslen. Personalchefen Stefan Fridlund brukar skriva texter till Finjarevyn samt även hålla i den. Men den här torsdagen känns det inte alls muntert. – En tung dag, säger Fridlund kort. Jag har varit personalchef här i sex år. Detta är jobbigt. Han och vd Christer Fredriksson berättar, att Backer BHV fyller 60 år under 2009. Ett lite tråkigt sätt att jubilera, tycker båda, men vd framhåller att de lagda varslen understiger tio procent av personalstyrkan. Som allra mest har Backers haft 350 anställda plus en del inhyrd personal. – En dyster dag i Sösdala, förklarar platschefen Johan Miram. Det här har inte kommit som någon överraskning; det kan jag säga. Jag har lämnat löpande information i mina veckobrev till personalen. Folk har ju sett hur timmar saknats i produktionen här. 36 anställda varslade på Dux i onsdags. 24 hos grannen Backers under torsdagen. Två tuffa dagar i Sösdala. Men folk i samhället verkar ändå inte direkt överraskade. – Detta har man liksom haft på känn. Frågan var väl egentligen bara när varslen skulle läggas. Men visst är detta negativt för Sösdalabygden. Ungefär så kan svaren sammanfattas, när Norra Skåne frågar folk på byn. Reaktionerna är dämpade men samlade. – Många här på fabriken har varit beredda, säger 36-åriga Jenny Henriksson, som väntar på bussen, hem från Backer BHV. Jag jobbar så att säga på golvet i vanliga fall men är just nu utlånad till kontoret. Jag har varit här sedan 1997 och hoppas få vara kvar. – Trots varslen både på Dux och hos oss behöver Sösdala pågatågen. Om inte annat så att folk kan åka härifrån och jobba på andra håll...

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.