Tågstopp drabbade pendlare

Hässleholm Tågtrafiken stod nämligen stilla ända fram till efter klockan 19.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Jörgen Ahlström
Foto: Jörgen Ahlström

Tågtrafiken stod nämligen stilla ända fram till efter klockan 19.30. Totalt berördes cirka 100 tåg i hela södra Sverige. Ett fel på trafikledningssystemet i Malmö var orsaken. – Jag brukar alltid åka hem från jobbet i Hässleholm med tåg klockan 16.42, säger Anna-Gulli Niberg, som bor nere i sydvästra Skåne. Nu har jag suttit här på Resecentrum och väntat i mer än en timme. De har just ropat ut ett meddelande om att tågen förhoppningsvis ska börja rulla igen klockan halv åtta i kväll.

Annelie Herre ska hem till Helsingborg, från sitt arbete i Hässleholm. Hon hittar ingen ersättningsbuss. Sådana har bara aviserats mot Kristianstad, trots att det går reguljära bussar dit, påpekar hon. Hon ringer upp sin make hemma i Helsingborg. Han lovar direkt att sätta sig i bilen och köra till Hässleholm och hämta henne. – Du förstår, jag har en väldigt snäll man, skrattar hon, innan hon försvinner genom folkmassorna på Resecentrum, där mer än varannan människa pratar i mobiltelefon. Följden av felet i Malmö blev den, att tågen inte gick att manövrera. Ett stort antal tåg blev stående ute på linjerna ända upp mot Mjölby. Vissa tåg ställdes in helt, medan andra kunde börja rulla igen efter bortåt tre timmars försening. Från ledningscentralen i Malmö regleras tåg upp till Halmstad i väster, till Mjölby i öster samt i delar av Småland plus i hela Skåne och Blekinge. De enda "opåverkade" tåg som nu kunde gå var de söder om Malmö, det vill säga mot Köpenhamn samt mot Ystad och Simrishamn. Stoppet kom olägligt mitt i rusningstid. Järnvägsstationerna i Hässleholm och Kristianstad och på många andra platser fylldes snabbt med folk. Dessutom blev givetvis många resenärer sittande ute på de stillastående tågen. Passagerare med barn hade det stundtals jobbigt. Frågan om ersättning får resenärerna ta upp med trafikoperatörerna. Men chansen att få ut något verkar liten. – Med tanke på omständigheterna kommer vi inte att betala ut något. Vi ser detta som force majeure och då gäller inte vår restidsgaranti, säger SJ:s presstalesman Dan Olofsson till TT. SJ, som inte kör lokaltåg i området, fick igenom ett par tåg, men för tio av SJ:s förbindelser blev det stopp. Många pendlare kom alltså hem flera timmar senare än normalt på torsdagskvällen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.