Annons

Tappert kämpande Sverige räckte inte till

Sport För femte matchen i rad var den gänglige göteborgaren en av centralfigurerna i det svenska laget.
Sport • Publicerad 22 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Sveriges Dalobor Doder på fall i gruppfinalen mellan Kroatien och Sverige vid handbolls-VM i Kroatien på torsdagen. Jan Lennartsson närmast kameran. Kroatien vann med 30-26. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Sveriges Dalobor Doder på fall i gruppfinalen mellan Kroatien och Sverige vid handbolls-VM i Kroatien på torsdagen. Jan Lennartsson närmast kameran. Kroatien vann med 30-26. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

För femte matchen i rad var den gänglige göteborgaren en av centralfigurerna i det svenska laget. Han tog skott när ingen annan vågade, sex gånger av åtta blev det också mål. Det var en rysare som tog slut direkt efter halvtidsvilan. I den första halvleken följdes lagen åt hela vägen. Kroatien gick till halvtidsvila med ledning 14—13 och jublet från de rödvitrutiga hemmaanhängarna sprängde ljudvallen flera gånger om. Dalibor Doder och Jonas Larholm var de som anförde svenskarna i oväsendet. Men på fem minuter i början av den andra halvleken ryckte Kroatien till sig en femmålsledning. Efter 14—14 stod det plötsligt 15—20. Det blev avgörande. - De gick ifrån till fyra upp fast vi hade en man mer. Det kändes som att vi hade möjlighet att slå dem, men det där var en tung period, sade Larholm. Kroaterna var märkbart besvärade av svenskarnas försvarsspel som fungerade lika bra som tidigare i turneringen. Det var framåt det riktiga flytet inte kom. I målet hade de båda svenska förbundskaptenerna för dagen valt Andreas Palicka. 22-åringen skötte sig godkänt före paus men ersattes i andra halvlek av ett år yngre Johan Sjöstrand som fick komma in i grytan. Skövdemålvakten spelade bra igen, nästan som mot Spanien, men den här gången hjälpte det inte. Nu tar Sverige med sig två poäng in i mellanrundan i Zagreb där OS-mästarna Frankrike väntar direkt i den första matchen på lördag. - Vi har tre tuffa matcher kvar. Alla är svåra men spelar vi så här kan vi ta dem, sade Jonas Larholm. Det var bara de där försmädliga minuterna när koncentrationen försvann som grämde. Där försvann också segerchansen. Jonas Larholm blir fundersam när han får frågan om hur långt Sverige kan räcka nu när det väntar tre nya matcher mot Frankrike, Ungern och Slovakien. För att gå till semifinal kan det behövas tre segrar. - Det är små marginaler, men vi får försöka att inte tappa fokus som vi gjorde i början av andra. Sedan måste vi nog också höja anfallsspelet lite till. Har våra målvakter en normal dag så tar de också några skott till, sade Larholm.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons