Verkar bli en vettig lösning om äktenskap

ledare Regeringen som är splittrad i frågan har tidigare valt den oortodoxa lösningen att lägga fram en proposition om äktenskapsfrågor där frågan om könsneutrala äktenskap inte fanns med.
Publicerad 22 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Regeringen som är splittrad i frågan har tidigare valt den oortodoxa lösningen att lägga fram en proposition om äktenskapsfrågor där frågan om könsneutrala äktenskap inte fanns med. Istället skulle tre av partierna (Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet) motionera om införandet medan Kristdemokraterna som motsätter sig könsneutrala äktenskap skulle lägga fram en egen motion. Partierna kunde helt enkelt inte komma till en samsyn och lösningen som valdes kom i skarpt läge igår då såväl trion som Kristdemokraterna presenterade sina motioner. Det är inte den bästa av lösningar att göra på detta sätt. I slutänden är det dock resultatet som räknas. I det långa loppet var det omöjligt för de andra tre partierna att låta Kristdemokraterna ha veto i frågan när alla övriga partier i riksdagen säger ja till könsneutrala äktenskap. Samtidigt tål det att påpekas att alla hårda ord från oppositionen om att det dröjt för länge för frågan att komma mot en lösning klingar falskt. Varför införde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i så fall inte könsneutrala äktenskap när de satt vid makten? Om det bortses från de hårda orden torde det finnas goda möjligheter för trion från regeringen att komma överens med oppositionstrojkan som redan tidigare motionerat i ärendet. Motionerna har liknande innehåll så med lite givande och tagande bör det gå att lösa och oppositionen bör ju närmast välkomna att oppositionstrion har en ambitiösare tidsplan. Den stora stötestenen i det förslag som lades fram av Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet finns i om religiösa samfund ska tvingas att viga homosexuella par eller inte. I partiernas motion slås fast att "I enlighet med religionsfrihetens krav måste det ankomma på trossamfunden att avgöra vilka vigslar som är förenliga med respektive samfunds trosuppfattning. Därför delar vi regeringens uppfattning att det i lag bör klargöras att trossamfundens vigselförrättare inte är skyldiga att förrätta vigsel." Det är en klok inriktning där det tydligt signaleras att politik och teologi hålls isär. Homosexuella får möjlighet att ingå äktenskap med samma skydd och förpliktelser som heterosexuella har men trossamfund tvingas inte att göra något de själva inte tror på. Detta kloka synsätt har fått RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) att upprört tala om "en lagstadgad rätt för myndighetsutövare att diskriminera." Vad de glömmer är att alla faktiskt får möjlighet att ingå äktenskap. Att religionsfriheten samtidigt bibehålls gör ju inte saken sämre. Citat: Det är en klok inriktning där det tydligt signaleras att politik och teologi hålls isär.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.