”Det har hänt att någon blivit mördad för tidigt”

Kultur och Nöje Namnet är nytt, men människorna bakom känns igen från Skånsk Humor, kulturföreningen Lådan och Hessleholms TeaterSällskap; Mikael Svensson, Roland Klasson, Annie Hultén och Johanna Johansson.
Publicerad 23 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Mord på gång. Annie Hultén
Mord på gång. Annie Hultén

Namnet är nytt, men människorna bakom känns igen från Skånsk Humor, kulturföreningen Lådan och Hessleholms TeaterSällskap; Mikael Svensson, Roland Klasson, Annie Hultén och Johanna Johansson. Dramatiserade mordgåtor (Cluedo), visor och barnteater står på menyn. – Vi började egentligen i fjol med några dramatiserade mordgåtor. Det gick så bra att vi ville fortsätta tillsammans, säger Annie Hultén. De närmaste tre månaderna har de fem bokningar. Flera har hört av sig med förfrågningar. I helgen börjar de sitt engagemang på herrgården Ruders Egendom i Tibro i Västergötland. – Att vi bokats dit hänger samman med att jag jobbade där när jag utbildade mig i Tibro. Ägaren pratade om att hon skulle vilja satsa på Cluedo och undrar var hon kunde hitta någon som kunde leda det. Så jag sa att det kunde ju jag göra, säger Annie Hultén. Cluedo har varit stor i England och USA en längre tid. Sedan några år har det hittat till Sverige. Rajmtajm vill vara med från början. – Det finns inte så många grupper som sysslar med det här, så lite jungfruelig mark är det. Och det verkar som att ju mer vi spelar ju mer sprider det sig, säger Roland Klasson. Så vad är då en dramatiserad mordgåta? Fenomenet har emanerat ur brädspelet Cluedo där man med vissa givna förutsättningar ska lösa en mordgåta. Här är sammanhanget som regel en fest av något slag. Det kan vara en företagsfest, en förening som vill prova, en privat fest eller helt enkelt en restaurang som vill locka gäster med något utöver maten. Spelledarna ger först en information där varje deltagare får detaljerade instruktioner om den roll man för kvällen innehar. Sedan delas en mängd ledtrådar ut som ska avslöjas/uttalas så många gånger som möjligt. Deltagarna får också reda på vad de ska göra vid speciella klockslag och med vilken rekvisita. Rollspel kring en mordgåta skulle kanske några kalla det. – Sedan hjälper vi till med att föra handlingen vidare. Vi vet ju vad som ska hända, säger Micke Svensson. Inte så konstigt kanske. I synnerhet som de skriver mordgåtorna själva. Deltagarna behöver inte ha erfarenhet av skådespeleri. – Men det är klart att om de har teatervana så går det lättar. Om de inte har det blir det mer jobb för oss, säger Johanna Johansson. Spelledarna jobbar med improvisation och ibland gäller det att hålla tungan rätt i munnen. – Det har till exempel hänt att någon blivit mördad för tidigt. Då är det bara att försöka finna sig, säger Johanna Johansson. Till barnen riktar Rajmtajm sig med föreställningen ”Bland genier och fantasier”. Ett musikaliskt äventyr med uppfinnaren Malkolm, hans medhjälpare Hugo och deras vänner. När det gäller visprogram marknadsför gruppen Mikael Svenssons och Roland Klassons föreställning ”Povel i våra hjärtan” som gick för fulla hus i Vinslöv i somras. Men också ”Visor man kan sjunga”, ett visprogram med kända och mindre kända visor till ackompanjemang av tvärflöjt och piano. Allt uppblandat med sketcher och andra roliga texter. – Vi satsar på att vara breda. Då är det större chans att bli bokade, säger Mikael Svensson.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.