Dyrare sanering efter nya fynd på gasverkstomten

Nyheter – Det blir dyrare än vi trodde, säger kommunalrådet Bengt Gustafson (M).
Publicerad 23 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
olika alternativ för att sanera gasverkstomten
olika alternativ för att sanera gasverkstomten

– Det blir dyrare än vi trodde, säger kommunalrådet Bengt Gustafson (M). Tidigare beräkningar har sagt drygt 30 miljoner för saneringen. Det är i för sig ett belopp som även nämns i den utredning som på fredagen presenterades av miljökonsulten Hifab Miljöteknik Envipro – men då som en kostnad vid en lägsta ambitionsgrad. Fem alternativ nämns och det mest omfattande "uppskattas grovt" till 95 miljoner kronor och innebär att 61 000 ton jordmassor transporteras bort från fastigheten. Kommunen ville på fredagen inte säga var man lägger ribban. Var den hamnar avgörs av kommande diskussioner med länsstyrelsen och Naturvårdsverket. En springande punkt är hur mycket staten bidrar med av saneringskostnaden. Det kan bli hälften men också så mycket som 90 procent. Vad det gäller betalningsansvaret för sanering säger lagen att för verksamheter som upphörde före 1969 kan sådant ansvar inte utkrävas. När den sanering som kommunen utlovat kommer igång är osäkert. Med tanke på det förberedande arbete som krävs, så nämner både Hifab och kommunen "tidigast 2010" Det var 1962 som kommunen stängde gasverket, som ligger i södra delen av staden. Orsaken var att gas inte längre användes i hushållen. Byggnaderna finns kvar. Enligt Hifab döljs följande på gasverkstomten: 30 000 kubikmeter förorenade fyllnadsmassor. I dessa återfinns tjära, gasreningsmassa, slagg, aska, tegel och betong. En betongcistern, indelad i flera fack, med 100-200 kubikmeter tjära. En rad giftiga ämnen, vissa starkt cancerogena, återfinns i marken, tjäran och grundvattnet. Exempelvis arsenik, bensen, cyanid, toulen, tungmetaller och aromatiska, flyktiga kolväten. – Cisternen bedömer vi som ett av de största hoten. Vi har konstaterat att det läckt ut tjära i jorden från den och att föroreningarna letat sig ner i grundvattnet. Det finns också "strimmor" i marken där tjäran sprider sig vidare. Med tanke på riskerna att sprida tjäran ytterligare nedåt har vi inte vågat borra och ta prover omedelbart invid cisternen, säger Anders Bank, kemisk teknisk ingenjör på Hifab. – Grundvattnet på området är kraftigt förorenat även om vi inte kunna uppmäta några föreningar i det grundvatten som används till dricksvatten. Det finns dock ett hot mot kommunens dricksvatten, att det på sikt kan komma att påverkas. Anders Bank vill inte säga vilket saneringsalternativ kommunen bör välja. – Vi är opartiska, jobbar på uppdrag av kommunen. Och det material vi nu presenterar är inte det sista som görs i det här projektet. I rapporten bedöms gasverkets hälsorisker som "mycket stora, både i nuläget och i synnerhet i framtiden om inga åtgärder vidtas".

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.