Ingrids hjärta klappade för ”syskonen” i Eritrea

Personligt Ingrid Stjärne Hjalmarsson, Alingsås, har lämnat oss i en ålder av 77 år.
Personligt • Publicerad 26 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Ingrid Stjärne Hjalmarsson har avlidit. Hon hade sina rötter i Skånes Fagerhult.
Ingrid Stjärne Hjalmarsson har avlidit. Hon hade sina rötter i Skånes Fagerhult.

Ingrid Stjärne Hjalmarsson, Alingsås, har lämnat oss i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är maken Per Gunnar, barn, barnbarn, syskon med familjer och många vänner. Hon var född i Skånes Fagerhult den 9 maj 1931, som dotter till trävaruhandlare Håkan Stjärne och hans hustru Marta. Hon tog förskollärarexamen på Fröbelinstitutet i Norrköping 1952 och for till Etiopien våren 1955, där hennes syster Anna-Greta redan fanns som missionär. Ingrid arbetade som lärare på Svenska skolan och engagerade sig starkt i kören i Mekane Yesuskyrkan. Efter två år kom hon tillbaka i Sverige, tog kantorsexamen 1958 och gifte sig 1959 med agronom Per Gunnar Hjalmarsson. Bägge fick samma år tjänst på Sundsgårdens folkhögskola, där de stannade till 1963 då de flyttade till Hjälmareds folkhögskola som rektorspar. Efter över 30 år på Hjälmared växlade de spår och åkte ut som missionärer, först till Sudan och sedan till Eritrea där engagemanget aldrig upphörde. In i det sista ordnade Ingrid för sina kära "syskon" i Kunama, Eritrea. Ingrid var en välkänd kristen profil i Alingsås, en människa med värme och utstrålning som satte sin personliga prägel på allt hon företog sig. Inte minst på Hjälmared där hon som rektorsfru, körledare, internatföreståndare med mera, tillsammans med maken/rektorn och arbetskamraterna utvecklade skolan till ett hem där även de mest vilsekomna kände sig välkomna och många fick en ny start i livet. Ingrid var ett stort stöd för elever med särskilda behov och svårigheter och lade också sitt hjärta i skolkören, som reste runt i bygden och knöt kontakter mellan skolan och bygden runt omkring. Spåren efter Ingrid är tydliga även i folkhögskolans trivsamma och ombonade inredning. Både på skolan och i missionärsuppgiften handlade det om uppbyggnadsarbete. På Hjälmared växte under Hjalmarssons tid såväl fastigheterna som kursutbudet och elevantalet, som ökade från 45 till 165. I Eritrea handlade det om att renovera kyrkor, kliniker, skolor och framför allt hårt drabbade människor, efter ett 30 år långt förödande krig. Ingrid lade ner stort engagemang på att fullfölja och trycka en bibelöversättning på kunamaspråket som legat nere sedan krigets början. Evangelisationskurser, bibelstudier, kvinno- och ungdomsarbete låg henne också varmt om hjärtat. För mig personligen var Ingrid en ledstjärna och en förebild i min kristna tro. Vi är många som minns henne med värme och stor saknad. Men himlen har fått en stjärna till.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.