Räddningstjänst kommenterar medborgarförslag

Nyheter I medborgarförslaget föreslås vidareutbildning för sotare så att de kan utföra brandskyddskontroll.
Publicerad 26 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

I medborgarförslaget föreslås vidareutbildning för sotare så att de kan utföra brandskyddskontroll. Genom att sotning och brandskyddskontroll genomförs samtidigt kan både tid och pengar sparas. Förslagsställarna anser även att avgiften på 658 kronor för brandsyn av till exempel en öppen spis är orimlig. Enligt männen tar denna brandsyn endast fem minuter. Synpunkter på sotningsintervallerna framfördes också i förslaget. Räddningsverket menar att sotning och brandsyn ska samordnas i de fall som det är möjligt. Man uppger också att brandskyddskontroll är en myndighetsutövning som kräver särskild utbildning, vilket inte alla sotare har. Räddningsverket uppger också att brandskyddskontrollerna är centralt reglerade och därmed lika i hela landet. När det gäller sotningsintervaller kan dessa skilja mellan olika kommuner. När det gäller taxan har Räddningstjänsten inga kommentarer bortsett från att taxan för brandskyddskontroll bygger på bland annat kommunens antagna kostnader.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.