Allt är politiskt för A Camp

Kultur och Nöje Det har gått åtta år sedan A Camps självbetitlade debut nådde skivbutikerna.
Publicerad 27 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
A Camp är tillbaka. Niclas Frisk
A Camp är tillbaka. Niclas Frisk

Det har gått åtta år sedan A Camps självbetitlade debut nådde skivbutikerna. På onsdag släpps den nya skivan. – Mycket vatten har runnit under broarna sen sist, fast på något sätt är det precis som förr, säger sångerskan Nina Persson när hon försöker sammanfatta vad som har hänt sedan 2001.

Precis som förr, fast med nya influenser. Sedan förra albumet har Nina flyttat till maken och bandets tredje medlem Nathan Larson i New York. Under arbetet med den nya skivan bosatte sig även Niclas Frisk i "det stora äpplet". Det går inte att komma i från att storstaden har inspirerat bandets nya album "Colonia". – Är man utomlands så tycker jag att man ser sig själv och vad som är tydligt för Sverige på ett bättre sätt, säger Niclas Frisk. Samtidigt har influenserna hämtats från historiens alla orättfärdiga erövringar. – Kolonialism överhuvudtaget är något vi har fantiserat mycket om på den här skivan. Orättfärdiga erövringar är något man kan applicera på väldigt mycket, säger Nina Persson. Har A Camp utvecklats till politiska förespråkare? Nina svarar både ja och nej på den frågan. – Jag tycker allt är politiskt någonstans. Även något så simpelt och vardagligt som kärlek. Under arbetet med "Colonia" pågick kampanjerna inför presidentvalet i USA. Både Nina Persson och Nathan Larson engagerade sig i demokraternas valkampanj för Barack Obama. – Det bästa med hans kampanj är att den var så organiserad. Du kunde göra det du var bra på. Vi gjorde en del konserter men var även ute på fältet, berättar Nathan Larson. I östra Cleveland, i Ohio, gick Nina och Nathan från dörr till dörr för att motivera invånarna till att rösta. Eftersom Nina saknar amerikanskt medborgarskap har hon inte rösträtt i USA, något hon använde som argument. – Jag sa "Jag bor här, men jag är svensk så jag får inte rösta. Kan inte du rösta i mitt ställe?" Det tog faktiskt skruv, berättar Nina Persson.

Att vara del i Obamas enorma valmaskin är inte det enda politiska som Nina har engagerat sig i. Sedan drygt två år tillbaka är hon medlem i kabarégruppen The Citizen Band, tillsammans med bland andra Jack Whites fru Karen Elson. – Totalt är vi nog 30 personer.Det är musiker, skådespelare, modeller och allt möjligt. Och så har vi akrobater som hänger i trapetser. Helt fantastiskt är det, berättar hon. Precis innan presidentvalet i november genomfördes föreställningen "The panic is on". – Den handlade mycket om valet som nu var. Det var väldigt politiskt och riktat mot Bushregimen. Att artister engagerar sig i presidentvalen är inget nytt fenomen i USA. I Sverige är skådespelare och musiker däremot ett oerhört sällsynt inslag i valdebatterna. Räkna inte med att A Camp höjer rösterna inför valet 2010. – Det är väl helt enkelt så att det inte behövs på samma sätt i Sverige, tror Nina Persson. – Folk röstar och allting går förhållandevis rätt till.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.