Annons

Doder trollade — och såg rött

Sport Sveriges lagkapten Kim Andersson och slovaken Daniel Valo hade inlett ett internt gruff nära det slovakiska målet.
Sport • Publicerad 27 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
såg rött mot Slovakien. Foto: Scanpix

Sveriges lagkapten Kim Andersson och slovaken Daniel Valo hade inlett ett internt gruff nära det slovakiska målet. De två tungviktarna stod och knuffade på varann — då dök Dalibor Doder upp för att avstyra, 30 kilo och ett huvud mindre än de båda kombattanterna. - Då pekar domarna på mig, säger Doder helt oförstående. - Det var inte roligt men är sådant som händer när man försöker hjälpa sina lagkompisar.

Men han hann göra tillräckligt med nytta på banan före utvisningen. Åtta mål på elva skott av Dalibor Doder var nära att avgöra matchen redan före halvtidsvilan. Då stod det 16—11 Sverige och proffset från spanska Balonmano Aragon lyckades med nästan allt. Till slut landade han på elva mål trots att han fick tillbringa slutet av matchen vid sidan av planen. - Tycker vi kommer till bra lägen i första halvlek. Sedan att tappa en ledning på fem bollar i andra ska vi bara inte göra, men vi gick ner i fokus och koncentration. Vi bjuder in dem i matchen, jag vet inte hur många gånger, säger Doder.

Svenskarnas passivitet och ett dåligt straffskytte hjälpte Slovakien ifatt och till ledning med 22—21. Spelmotorn Peter Kukucka togs i början bort effektivt men gavs allt friare tyglar ju längre matchen led. Det blev olidligt spännande till slut. Med ett nytt ryck signerat Jonas Larholm kunde Sverige gå ifrån igen och säkra segern. - Killarna gör ett fantastiskt jobb sista kvarten, säger Dalibor Doder, som efter ett par mindre lyckade insatser nu var strålande igen, precis som han var mot Spanien. Nu ser han och de andra i laget fram mot torsdagens match om sjundeplatsen i VM. Bättre än så har Sverige inte varit i VM sedan silvret i Frankrike 2001. - Det känns bra med den här vinsten nu. Det gäller att spela för framtiden och visa att vi är ett gäng som kan kriga i såna här matcher, säger Dalibor Doder. Bra i matchen var också Per Sandström som ligger i toppen av målvaktsligan i VM och som nu fick visa att han inte är bra bara mot B-nationer som Kuba och Kuwait. Genom att Ungern vann sin sista match mot Sydkorea passerade ungrarna Sverige i sluttabellen och gick upp som trea i gruppen. Sverige slutade fyra och får därför spela om sjunde plats mot Serbien på torsdag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons