Inte olagligt att gömma flyktingar

Opinion Migrationsminister Tobias Billström (M) fäller en minst sagt anmärkningsvärd kommentar när han i Sydsvenskan (8/1) uttalar sig om de människor som hjälper gömda flyktingar.
Opinion • Publicerad 27 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Folkpartisten Johan Chytraeus är kritisk till migrationsminister Tobias Billströms (M) språkbruk om dem som gömmer flyktingar. Foto: SCANPIX
Folkpartisten Johan Chytraeus är kritisk till migrationsminister Tobias Billströms (M) språkbruk om dem som gömmer flyktingar. Foto: SCANPIX

Migrationsminister Tobias Billström (M) fäller en minst sagt anmärkningsvärd kommentar när han i Sydsvenskan (8/1) uttalar sig om de människor som hjälper gömda flyktingar. Tobias Billström tycker att denna form av hjälp är ett "osunt beteende" och att de personer som hjälper flyktingar "borde växa upp". Det är uppseendeväckande hur en minister kan uttala sig så flagrant om de studenter, jurister, sjukvårdsanställda, kyrkligt engagerade och andra frivilliga som ideellt ställer upp och hjälper gömda flyktingar. Det är inte olagligt att gömma flyktingar. En tillbakablick på svensk asylpolitik visar att det i flera fall varit nödvändigt att hjälpa asylsökande på detta sätt. Varför? Jo, av den enkla anledningen att Migrationsverket i åratal dömt alldeles för restriktivt och skickat tillbaka människor fast de, enligt de internationella konventioner som Sverige skrivit på, borde ha fått en fristad i vårt land. Statistiken talar tyvärr sitt tydliga språk; Sverige är ett av de länder som fått flest prickar av FN för att ha utvisat människor till länder där de riskerat tortyr. Sverige har fört en restriktiv asylpolitik, inte minst under det socialdemokratiska styret, som visar att de som gömt flyktingar har gjort en värdefull humanitär insats. Ett av de största problemen som vi särskilt uppmärksammat hos Flyktingfonden, som är en del av den liberala rörelsen, är att många asylsökande fått närmast rutinmässiga avslag på sin allra första asylansökan. Det är därför inte så förvånade att många asylsökande känt sig förorättade och tvingade att överklaga avslaget för att så småningom kanske få en upprättelse av migrationsmyndigheterna. Under tiden väljer en del att gömma sig i källare och på vindar. Tillvaron som gömd upplevs av de flesta som påfrestande men ändå långt bättre än de tortyrkammare, militära konflikter och förföljelser som i värsta fall väntar i hemlandet. Det är bra att det är tillåtet att ha gömda sovande hos sig eller att ge dem gåvor i form av pengar eller mat. Allians för Sverige, där Folkpartiet ingår, har inga ambitioner på att kriminalisera denna lagliga form av samaritiskt hjälparbete. Migrationsminister Billströms synpunkter på flyktingrörelsens högst lagliga och behjärtansvärda arbete får därför stå för honom själv. Regeringen har under mandatperioden tagit flera steg i rätt riktning, som till exempel det utmärka förslaget att öppna upp för ökad arbetskraftsinvandring. Nu måste regeringen ge migrationsdomstolarna tydliga riktlinjer för att Sverige ska kunna efterleva de internationella konventioner som landet en gång skrivit under. Och med en större humanitet i asylpolitiken finns det färre anledningar för en asylsökande att gömma sig. Johan Chytraeus (FP)

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.