Livschock gav en livsuppgift

Hässleholm Utställningshallen var fullsatt av människor som fick veta att hela arbetet började med en livschock.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
64 år efter befrielsen av Auschwitz
64 år efter befrielsen av Auschwitz

Utställningshallen var fullsatt av människor som fick veta att hela arbetet började med en livschock. – Jag fick se en bild på två kvinnor som höll på att kasta ned ett lik i en massgrav. Den bilden skakade om mig så i grunden att den faktiskt har lett mig till er här i kväll, berättade hon. 1980 kom hon i kontakt med boken "De dödsdömda vittna" som gavs ut 1945 och som bygger på intervjuer med överlevande som kom till Sverige vid krigsslutet.

Under våren och sommaren 1945 anlände till Sverige 20 000 – 30 000 överlevande från de nazistiska koncentrationslägren. – Jag bestämde mig för att hitta människorna i boken för att få reda på mer, förklarade hon. Det visade sig bli ett gigantiskt arbete med många besvikelser. Till slut lyckades hon överlämna 199 namn till International Tracing Service (ITS) i Tyskland som hjälpte henne att spåra. – Ibland ville jag ge upp, men det här projektet låter sig inte läggas ned, förklarar Pia-Kristina som har anknytning till Hässleholm. Båda föräldrarna, Mirijam Svenhard och Bo Garde, var en tid bland annat journalister på Norra Skåne.

Men att hitta människorna innebar inte automatiskt att hon fick svar på sina frågor. Många ville inte alls prata om vad de varit med om och många var redan döda. – En gång fick jag svar från anhöriga som skrev att deras mor aldrig berättat något medan hon var i livet, då fick jag i stället berätta för dem efter vad hon sagt i Sverige. Här berättade hon bland annat att hon under dödshot tvingats klä av sina föräldrar kläderna precis innan de skulle skickas i gaskammaren. De Pia-Kristina fick prata med berättade öppet om sina fruktansvärda upplevelser och hur de ändå levt vidare. En av de cirka 60 överlevare och anhöriga som hon har regelbunden kontakt med är en kvinna i Odense. Hon blev ensam kvar, alla tolv syskonen och hennes föräldrar dödades. – Hon brukar säga till mig att inte fastna i det här utan leva och vara lycklig. Men innan sitt föredrag berättar Pia-Kristina Garde att hon varken kan eller vill släppa människorna i boken. – De har blivit som mina livskamrater, förklarar hon. Hennes bok heter "Mina föräldrars kärlek" och kom i nyutgåva ifjor.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.