Enskilda avlopp skall inventeras

Hässleholm Målsättningen är att senast 2010 skall de fastighetsägare som har bristfälliga reningsanläggningar fått besked på vad de skall vidta för åtgärder.
Hässleholm • Publicerad 28 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Målsättningen är att senast 2010 skall de fastighetsägare som har bristfälliga reningsanläggningar fått besked på vad de skall vidta för åtgärder. Totalt finns det 5 500 enskilda avloppsanläggningar runt om i kommunen och även dessa skall inventeras. – Att vi startar i Ignaberga beror på att där finns kommunens huvudvattentäkt, säger miljöchef Sven-Inge Svensson. Miljönämnden antog vid sitt senaste möte de riktlinjer och krav som skall gälla för enskilda avlopp. En hög skyddsnivå gäller till exempel inom primär eller inre skyddszon, inom kommunens vattenskyddsområde och inom 100 meter från vissa sjöar, vattendrag och kommunala badplatser. Något krav på slutna tankar blir det dock inte utan det går bra med trekammarbrunn med infiltration. – Nu under våren kommer blivande miljöinspektören Jenny Olsson att, som ett examensarbete genomföra själva inventeringen. Information kommer i förväg att skickas ut till de berörda och under hösten räknar vi med att komma igång med att ställa krav, säger projektledaren Helena Gunnarsson. Inom vissa områden bedöms hälften av fosforbelastningen komma från små avloppsanläggningar. Att anlägga ett nytt avlopp eller göra förändringar på det befintliga kräver tillstånd eller anmälan till miljökontoret.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.