Kan kanske bli skåningar 2015

Markaryd Regeringen har nu tagit upp frågan – och säger sig acceptera ansökningar om att Halland och Gotland skall få bilda egna regioner.
Publicerad 28 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Regeringen har nu tagit upp frågan – och säger sig acceptera ansökningar om att Halland och Gotland skall få bilda egna regioner. Frågan om nya storregioner i Norrland och Sydsverige skjuts däremot på framtiden. "De övriga länen får vänta till efter valet 2010. Förändringen påverkar medborgarna så tydligt att det är viktigt att vara noggrann", skriver partiledarna i de fyra regeringspartierna på Dagens Nyheters debattsida. Notabelt är också att de inte anser att mer makt skall överföras från staten till regionerna eller kommunerna. "Övriga förslag om överföring av makt från staten till regionerna är inte aktuella", skriver de fyra. Som anser att regional utveckling och kulturfrågor är det som regionerna skall bestämma över. Förutom vården och regionala kommunikationer. Och regeringens besked öppnar för att Kronoberg kan bli en del av en sydsvensk region så tidigt som 2015. Landstingspolitikern Rolf Sällryd (KD) har en positiv syn på beslutet. – Det är glädjande att Alliansregeringen sätter ner foten och markerar att det ska vara tre nivåer i samhället med politisk makt och ledning, kommuner, regioner och stat, säger Sällryd. Han anser att när det kommer till sakfrågan är det " full utdelning" och "ett erkännande till alla oss som argumenterat för denna utveckling." – Ingen behöver längre tvivla på vart vi är på väg. Den inriktning som vi redovisat, har nu fått hela regeringens gillande.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.