Brunnberg tar över Kulturrådet

Kultur och Nöje Kerstin Brunnberg, som i februari fyller 67 år, har ett par dagar kvar på sitt uppdrag som vd för Sveriges Radio.
Publicerad 29 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Kerstin Brunnberg tar över ordförandeskapet i Statens kulturråds styrelse. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Kerstin Brunnberg tar över ordförandeskapet i Statens kulturråds styrelse. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Kerstin Brunnberg, som i februari fyller 67 år, har ett par dagar kvar på sitt uppdrag som vd för Sveriges Radio. Sedan byter hon och Mats Svegfors jobb. På torsdagen beslutade regeringen att förorda henne till ny ordförande för Statens kulturråd. - Jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget. Det är trots allt ett nytt fält och det kräver en ordentlig insats från min sida för att sätta mig in i det väldigt ordentligt så jag kan vara till någon nytta, säger hon till TT Spektra.

Kerstin Brunnberg har en lång bakgrund som journalist och har varit Sveriges Radio trogen sedan 1986. Hon har haft många olika chefstjänster, bland annat som Eko-chef och programdirektör med ansvar för P 1, P 2 och P 3 och är sedan 2007 vd för Sveriges Radio. - Det känns väldigt roligt att få engagera sig i ett område och koncentrera sig på det ordentligt. Jag har visserligen haft ansvar för kultur i Sveriges Radio och är allmänt kulturintresserad så då är det helt oemotståndligt att få ägna sig åt ett sådant fält. Hon är väl medveten om att Kulturrådet har en turbulent tid framför sig. Enligt Dagens Nyheter kommer kulturutredningen, som presenteras den 12 februari, att lägga fram ett förslag på en omorganisation av bidragsverksamheten. Ett sådant scenario skulle i praktiken innebära att Kulturrådet upphör att existera som självständig myndighet. Men Kerstin Brunnberg väljer att inte ge sig in i någon diskussion om Kulturrådets framtid i dagsläget. - Jag tänker läsa betänkandet innan jag kommenterar det, det vore vansinne att göra på något annat sätt.

Hennes företrädare Mats Svegfors har bara goda ord att säga om regeringens val. - Det är alldeles utomordentligt. Dels har Kerstin Brunnberg ett grundläggande intresse för och kunskap om kulturfrågor, dels har hon en sådan väldig erfarenhet av motsvarande verksamhet i Sveriges Radio. I Kulturrådet har styrelsen fullt ansvar, vilket innebär att det är ett rätt aktivt uppdrag att vara styrelseordförande. Men Kerstin har i ryggmärgen att se sin roll i sammanhanget. Tyder det inte på viss brist på fantasi att regeringen låter er byta uppdrag med varandra? - Det finns politiska hänsyn kring alla utnämningar och då blir människor som inte är inordnade i politiska läger en knapp resurs. Kerstin är sådan och jag är nog i praktiken en sådan. Under lång tid har vi nog haft lite skygglappar när det gäller ålder, men till just den här typen av uppdrag är erfarenhet jätteviktig.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.