Gör nytt försök att bygga i Tivoliparken

Nyheter Länsstyrelsen satte sig på tvären när det första förslaget skickades ut på samråd, och ansåg att planförslaget hotade riksintresset för kulturmiljö.
Publicerad 29 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Länsstyrelsen satte sig på tvären när det första förslaget skickades ut på samråd, och ansåg att planförslaget hotade riksintresset för kulturmiljö. Enligt länsstyrelsen är det tänkta exploateringsområdet en del av Tivoliparken. Nu har stadsbyggnadskontoret reviderat förslaget, men backar inte från tankarna på att släppa fram bebyggelse i området. – Byggrätterna har minskats och det finns ett bättre skydd för träden, säger stadsarkitekten Ylva Pershaf. Häromdagen ställde sig byggnadsnämnden bakom förslaget till ny detaljplan, som närmast ska upp i fullmäktige för godkännande. Detta trots att länsstyrelsen tidigare sagt att man hotar riva upp planen om den antas. – Vi är inte överens med länsstyrelsen. Vi anser inte att byggnationen kommer att ske inne i Tivoliparken, utan på andra sidan järnvägen vid Flickskolan. Vi har dessutom räknat och märkt alla träden, och alla träd utom fyra kommer att sparas, säger Bengt Albinsson (S), vice ordförande i byggnadsnämnden. Att kommunen intresserar sig för tomten beror på dess läge nära centrum. Det är nämligen ont om byggbara fastigheter på centrala lägen i Kristianstad. – Det här blir ett komfortabelt boende mitt i sta"n. Det är därför vi vill få fram planen, fortsätter Bengt Albinsson.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.