Olika uppfattning om hur supandet ska åtgärdas

Nyheter Inledningsvis gick det snett, då rektorer och övrig skolledning för några veckor sedan överraskade eleverna med beslutet att i år ska studentfirandet, med karneval och skattjakt koncentreras till endast en dag, den 9 juni.
Publicerad 29 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Inledningsvis gick det snett, då rektorer och övrig skolledning för några veckor sedan överraskade eleverna med beslutet att i år ska studentfirandet, med karneval och skattjakt koncentreras till endast en dag, den 9 juni. Tidigare år har firandet skett under två dagar. – Ett beslut som fattades bakom ryggen på oss, vi hade inte fått veta något om att det var på gång, säger Anna Daveus i representant för Studentkommittén på Söderportskolan. – Vi vill ha kvar karnevalen och skattjakten under två dagar. Tidigare har det varit studenterna själva som hållit i det här. Nu erbjuder sig skolan att vara delaktig under en dag, ordna lunch, hjälpa till med städning och annat. Då i utbyte mot att vi begränsar firandet till en dag. Vi är beredda att själva köra en andra dag och tycker bara att det skulle var kul om skolan medverkade även då; vi vill fortfarande ha deras hjälp. Skolans beslut om att firandet ska koncentreras till en dag står kvar, klargör Annika Persson, samordnare för kommunens förebyggande arbete mot alkohol, narkotika och tobak. – Men diskussionerna fortsätter, vi ska träffa ungdomarna igen, säger hon. Studentfirandet i Kristianstad har under senare år alltmer kommit att präglas av supande och stökigheter i stan och Tivoliparken. Den bilden ger både Anna Daveus och Annika Persson. – Vi kände att vi måste göra något åt det och samla allt under en dag, säger Annika Persson. Anna Daveus: – Vi vill också minska alkoholkonsumtionen under de här dagarna, men skolledningen har valt fel sätt genom att ta bort en dag. En åtgärd som Anna Daveus nämner för ett nyktrare firande är mer struktur på skattjakten, så att det verkligen blir en tävling med fina priser och inte en förevändning för att supa sig full. Annika Persson säger att ett större inslag av vuxna i firandet har en positiv effekt och påpekar också att skolan tolererar ett visst drickande. – Det har aldrig handlat om att införa ett alkoholförbud under firandet, säger hon. Både Anna Daveus och Annika Persson vill att studentavslutningen ska bli ett trevligt och glatt minne för livet, något man gärna minns – inte en fyllefest.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.