På söndag tar Konstnärsomhelst över Barnens skog

Nyheter Just nu vet inte Teresa Holmberg vilken budget hon och föreningen kan räkna med för att driva Barnens skog under 2009.
Publicerad 29 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Barnen skog är en naturlekplats för ungar med benen fulla av spring. Här rusar Miranda Orajärvi och Mats Bauer fram under invigningen av skulpturparken i Barnens skog i maj förra året. Arkivbild: KATARINA BEXELL
Barnen skog är en naturlekplats för ungar med benen fulla av spring. Här rusar Miranda Orajärvi och Mats Bauer fram under invigningen av skulpturparken i Barnens skog i maj förra året. Arkivbild: KATARINA BEXELL

Just nu vet inte Teresa Holmberg vilken budget hon och föreningen kan räkna med för att driva Barnens skog under 2009. – Nej, vi går och väntar på besked från Östra Göinge kommun där vi har ansökt om ett driftsbidrag på 80 000 kronor. Så mycket kostar det att tömma toaletter och ge parken den mest grundläggande skötseln. Först när vi har säkrat driften kan vi börja fundera på roliga saker som festivaler, säger hon.

Maria Ehrenberg är chef för kultur, fritid och turismavdelningen på Östra Göinge kommun. – Vi kommer att ta upp deras driftsbidrag den 12 februari i nämnden för kultur, fritid och turism. Om Konstnärsomhelst registrerar sig hos oss på kommunen som en kulturförening har de rätt till driftsbidrag från den pott som nämnden har avsatt, säger hon. Men så mycket som 80 000 kronor om året kan det inte bli. – Nej, det kan på sin höjd bli frågan om knappt 10 000 kronor. Konstnärsomhelst är inte ensamma om att ha stora driftskostnader. Detsamma gäller våra hembygdsföreningar som har enorma omkostnader för sina parker och fastigheter, säger Ehrenberg. Under hösten och vintern har Teresa Holmberg och föreningen legat lågt med marknadsföringen av Barnens Skog och den nya fina skulpturparken. – Vi måste först veta vad vi har för resurser. Strax innan jul gick vi ut med brev till alla företag som tidigare sponsrat skogen och parken. Vi har fått några positiva svar med löfte om ekonomiskt stöd. Bland annat från Färe Montessoriskola och Glimåkra Sparbank. Nu hoppas vi att fler orkar att ta ett kulturellt ansvar trots finanskris och varsel om uppsägningar, säger Teresa Holmberg. Intresset för parken är dock stort. Människor från hela landet plus Tyskland och de nordiska grannländerna hör ofta av sig för att få veta vad som är på gång i parken och om det är okej att besöka skogen. – Barnens skog har en enorm potential och skulle kunna utvecklas ännu mer. Men det börjar bli bråttom om vi ska våga satsa på årets säsong.Tiden går,säger Teresa med eftertryck.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.