Skola i Kristianstad modell för andra i förebyggande arbete

Nyheter Skolan nämndes under en konferens i Malmö på torsdagen, där ett 140-tal personer från kommunerna samlades under rubriken \"Nu är det läge att arbeta förebyggande i gymnasieskolan\".
Publicerad 29 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Skolan nämndes under en konferens i Malmö på torsdagen, där ett 140-tal personer från kommunerna samlades under rubriken "Nu är det läge att arbeta förebyggande i gymnasieskolan". Annika Persson jobbar med förebyggande arbete i Kristianstad. – Ett mycket lyckat projekt! säger hon om Christian 4-projektet. Det avslutas nu efter att pågått under ett par år. En slutrapport ska sammanställas och skickas till Folkhälsoinstitutet, som då sammanställer den med utvärderingar från tre övriga modellskolor i landet – i Umeå, Motala och Alvesta. På skolan i Kristianstad utvidgades de förebyggande insatserna till att bli ett allmänt utvecklingsprojket på skolan. I detta ingår då delar som elevernas närvaro, deras förhållanden till föräldrar och andra vuxna, hur de mår rent psykiskt, konflikter på skolan och relationer mellan lärare och elever. Frågor som ställs till lärarna på Christian 4-gymnasiet kan gälla i vilken omfattning de uppmuntrar och berömmer eleverna, om man kollar upp varför vissa elever har stor frånvaro, om de kanske på grund av mobbning inte trivs i samma klassrum som andra elever etcetera. Allt det här sammantaget påverkar elevernas relation till alkohol, narkotika och tobak, lyder en slutsats som dras av Annika Persson. Denna helhet ser även Jenny Neikell, länssamordnare i Skåne för förebyggande arbete gällande alkohol, narkotika och tobak. – Det finns ett klart samband mellan hur eleven lyckas i skolan och risken att hamna i ett missbruk. Misslyckas man så blir risken större, säger hon. Nu hoppas Annika Persson och Jenny Neikell att de "goda exemplen" från skolvärlden sprider sig, att Christian 4:s gymnasium i Kristianstad och andra "modellskolor" får efterföljare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.