Tågen har börjat rulla

Hässleholm Olyckan inträffade vid klockan 14.
Hässleholm • Publicerad 29 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Mobilbild: Leif Bredford
Mobilbild: Leif Bredford

Olyckan inträffade vid klockan 14.30 i södergående riktning vid Tornhillsvägen, och tåget har stannat en bit bort, 200 meter söder om Annehemsvägen. Det är inte första gången som personolyckor inträffat just på det här banavsnittet. I juni 2005 omkom en man sedan han blivit påkörd av tåget. Hastigheter upp till 160 kilometer i timmen är tillåtna på bansträckan. På vissa punkter mellan Malmö och Lund finns numera övervakningskameror monterade för att öka säkerheten, berättade Krister Nordland på Skånetrafikens pressjour. Men det fanns på torsdagskvällen ingen tillgänglig på banverket som kunde berätta om även avsnittet vid Tornhillsvägen betraktas som ett riskområde och är föremål för säkerhetsdiskussioner. Olyckan stoppade tågtrafiken i två timmar och Skånetrafiken satte in åtminstone sex ersättningsbussar på sträckan Eslöv-Lund. Klockan 16.55 släpptes tågen fram igen, men enligt Krister Nordland skulle dröja ytterligare ett par timmar innan man var tillbaka på tidtabellen igen. Gäller er resegaranti för dem som drabbats? – Ja, den gäller när man kommit fram mer än 20 minuter för sent. Statistik från Statens institut för kommunikationsanalys visar att 25 personer omkom i järnvägsolyckor under 2007. Ungefär lika många självmordshändelser inträffade, de flesta med dödlig utgång. Under en femårsperiod har nivån varit densamma.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.