Danmark chanslöst i VM-semifinalen

Sport I finalen ställs Frankrike mot hemmanationen Kroatien som hade uppvisning i sin semifinal mot Polen (29—23).
Sport • Publicerad 30 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Fransmännen jublar efter segern. Foto: Axel Heimken/Scanpix
Fransmännen jublar efter segern. Foto: Axel Heimken/Scanpix

I finalen ställs Frankrike mot hemmanationen Kroatien som hade uppvisning i sin semifinal mot Polen (29—23). Efter en jämn första halvlek, 14—13 i paus, blev det åka av i den andra. Kroatien gjorde 8—2 på de första tio minuterna av andra halvlek och avgjorde matchen. Ivan Cupic var den store hemmaspelaren med tolv mål. Danmark var också chanslöst. Trots en lovande början och 7—7 efter 15 minuters spel. Sedan tog Frankrike greppet och drog ifrån. I paus var ledningen fem mål, 16—11, och danskarna fick aldrig kontakt igen. Som närmast var danskarna fyra mål bakom, 20—24, med sex minuter kvar. Men hoppet släcktes snabbt. - Vi får erkänna att vi var långt från segern. Det blev lika svårt som vi hade fruktat, sade förbundskaptenen Ulrik Wilbek. Framför allt var det Frankrikes defensiv som tog knäcken på danskarna. Bara Klavs Bruun Jörgensen fick till det offensivt — men bara i början av matchen. Han gjorde fyra av de sex första danska målen och sedan blev det bara ett till. Med det blev han bäste danske målskytt i matchen. Danmarks åttonde VM-semifinal på herrsidan slutade som det brukar göra. Även för två år sedan i Tyskland blev det semifinalstopp, den gången mot Polen efter förlängning. Bara en gång, 1967 i Sverige, har laget vunnit en semifinal. Då blev det i stället stryk i finalen mot Tjeckoslovakien. Det enda positiva Ulrik Wilbek kunde ta med sig var att lagets unga spelare nu vet vad det innebär att spela en VM-semifinal. - Nu har de prövat det, och det måste bli bättre nästa gång vi står inför samma situation, sade Wilbek och tillade snabbt: - Men det var dyra läropengar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.