Överskred budgeten med 21,5 miljoner

Nyheter I barn- och utbildningsnämndens bokslut, som offentliggjordes häromdagen, framgår det att underskottet i driftsbudgeten blev 21,5 miljoner kronor medan investeringsbudgeten gick back med 4,6 miljoner.
Publicerad 1 februari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

I barn- och utbildningsnämndens bokslut, som offentliggjordes häromdagen, framgår det att underskottet i driftsbudgeten blev 21,5 miljoner kronor medan investeringsbudgeten gick back med 4,6 miljoner. – Det berodde till stor del på stora resursbehov i grundskolan, samt högre kostnader för barn och elever placerade hos annan huvudman, summerar förvaltningschefen Kent Olsson och ekonomichefen Hans Thorsson. Redan i november ifjol anade den politiska ledningen att det skulle bli ett rejält underskott, och beslut fattades om nedskärningar motsvarande 6,4 miljoner kronor. Men det visade sig inte räcka. Förskoleverksamheten gick back med 2 miljoner kronor, grundskolan med 12,5 miljoner och gymnasieskolan med 6,9 miljoner. Enda undantaget var skolbarnomsorgen, som redovisar ett överskott med 4,2 miljoner. När det gäller grundskolan var elevminskningen en bidragande orsak till underskotten. – Det var inte lätt att förutse exakt hur minskningen skulle falla ut på respektive skola. Följden blev något för stora organisationer på en del skolor. Dessa måste förändras påtagligt inför läsåret 2009/2010 för att undvika ytterligare underskott. En av de förändringar som är på gång är en nedläggning av Trolle Ljungbys byskola. Färre elever än väntat valde att läsa på de kommunala gymnasieskolorna under fjolåret. Det ledde till ökade kostnader för externa placeringar. – Många av eleverna valde fristående skolor, där en ökning skedde med 200 elever det senaste läsåret. Även kommunledningen oroas över underskotten. Inte bara barn- och utbildningsnämnden, utan även socialnämnden och omsorgsnämnden drog över budgeten ifjol. Kommunalrådet Bengt Gustafson (M) vill att alla nämnderna minskar sina kostnader med en halv procent under 2009 för att hålla budgeten i schack. – Under rådande konjunkturella och finansiella omvärldsförhållanden och med ett prognostiserat svagt resultat för Kristianstads kommun under de kommande åren måste en översyn av möjliga effektiviseringsåtgärder genomföras, skriver han i ett tjänsteutlåtanden inför kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde på onsdag, den 4 februari.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.