Kammarrätt tar upp socialärende

Nyheter Länsrätten har tidigare dömt Östra Göinge kommun att betala en straffavgift för tiden som kvinnan varit utan kontaktperson, totalt 22 500 kronor.
Publicerad 6 februari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Länsrätten har tidigare dömt Östra Göinge kommun att betala en straffavgift för tiden som kvinnan varit utan kontaktperson, totalt 22 500 kronor. Kommunen menar dock att detta är orättvist då man gjort omfattande försök att hitta en person som kunde fungera som ett socialt stöd åt den funktionshindrade kvinnan. I sitt överklagande poängterar äldreomsorgschefen Anna-Lisa Simonsson att kommunen gick igenom de kontaktpersoner som redan fanns men utan resultat: ingen kunde ta sig an ett nytt uppdrag. Även annonsering gjordes, i kommunens eget informationsblad. Detta fick till följd att flera svar kom in, men inte av någon som ansågs kunna matcha kvinnans behov. – Den aktuella gruppen för biståndet, vuxna personer inom socialpsykiatrin, är i högsta grad en känslig grupp att rekrytera kontaktperson åt, menar hon och kräver att kommunen ska slippa betala den särskilda avgiften. I ett annat liknande fall slog länsrätten fast att Östra Göinge kommun skulle betala 15 000 kronor för att inte ha ordnat fram en kontaktperson inom rimlig tid. Där har kammarrätten valt att inte ta upp kommunens överklagande.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.