Rättegång mot 54-åring avbröts

Nyheter På tisdagen var det meningen att en 54-åring från Perstorp skulle ställas inför rätta vid tingsrätten i Helsingborg åtalad för grovt smugglingsbrott och grovt brott mot alkohollagen.
Publicerad 11 februari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

På tisdagen var det meningen att en 54-åring från Perstorp skulle ställas inför rätta vid tingsrätten i Helsingborg åtalad för grovt smugglingsbrott och grovt brott mot alkohollagen. Rättegången inleddes och mannen hördes. Men när det var dags för det första av elva unga vittnen valde åklagaren att avbryta. Enligt Helsingborgs Dagblad berodde detta på att rättens ordförande Dick-Peter Hartman upplyst vittnet om att han inte var skyldig att berätta någonting som kunde avslöja egen brottslighet. Åklagarkammaren tittar därför över ärendet på nytt. Brotten som 54-åringen står åtalad för ska ha skett mellan januari 2005 fram till den 1 november 2007 då polisen slog till mot mannen. Vid husrannsakan togs drygt tio liter sprit, 87 liter öl, 41 liter cider och 20 liter alkoläsk i beslag. Mannen har tidigare erkänt att han gjort sig skyldig till brott. Han har bland annat berättat att han i början mest sålde starköl, men gick sedan över till vodka. Han medger också att han sålt till unga personer i Perstorp. Enligt utredningen framgår det att det var allmänt känt bland de unga i Perstorp att man kunde köpa sprit av 54-åringen som regelbundet åkte till Tyskland för inköp. I förhör har mannen sagt att han fört in 630 flak öl, 198 flaskor vodka, 35 flak cider och åtta flak alkoläsk. Men allt ska inte ha gått till försäljning. Mannen hävdar också att han inte smugglat utan att han haft folk med sig på resan så att ransonen blev laglig. Norra Skåne har utan framgång sökt åklagaren för en kommentar.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.