Viktiga skäl för energiuppgörelsen

Opinion Många har efter energiuppgörelsen inom regeringen oroat sig för vad som finns kvar av Centerpartiets själ.
Opinion • Publicerad 18 februari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
En del av Centerpartiets själ har gått förlorad i och med regeringens energiuppgörelse som tillåter att nya kärnkrafts-reaktorer ersätter gamla. Men den förändrade politiken går ändå att försvara
En del av Centerpartiets själ har gått förlorad i och med regeringens energiuppgörelse som tillåter att nya kärnkrafts-reaktorer ersätter gamla. Men den förändrade politiken går ändå att försvara

Många har efter energiuppgörelsen inom regeringen oroat sig för vad som finns kvar av Centerpartiets själ. Hur kan Centerpartiet medverka till att kärnkraften får finnas kvar i Sverige? Jag vill inte påstå att partiets själ är helt intakt efter energiuppgörelsen. Men det går ändå för mig som centerpartist att försvara uppgörelsen, eftersom alternativet att ställa sig utanför uppgörelsen hade varit sämre. Centerpartiet har varit med och tagit ansvar och påverkat uppgörelsen. Vi slipper fler kärnkraftverk än de nuvarande tio, vilket vissa andra partier arbetat för. Vi får en kraftig satsning på förnybar energi, som Centerpartiet arbetat för. Men kärnkraftberoendet fortsätter, eftersom de alternativ till kol och olja, som behövs inte räcker till. Jag vill lyfta fram några ord och begrepp på miljöområdet, som jag ser som en del av partiets grundvärderingar och själ: miljöansvar, långsiktigt hållbart samhälle och förnybar energi. Centerpartiet var först i Sveriges riksdag med att använda ordet miljöpolitik. Själv var jag med på centerstämman i Luleå 1973, när kärnkraftmotståndet i Centerpartiet tog fart. Centerpartiets mångåriga motstånd mot kärnkraft bygger främst på de risker med förvaringen av avfallet, skiljt från allt levande i 100 000 år, som fysikern, professor Hannes Alfvén år 1973 visade på för partiledaren Thorbjörn Fälldin och för center-stämman samma år. Risker, som inte redovisats i samband med riksdagens tidigare fattade beslut om byggande av kärnkraftverk. Oron för kärnkraftens risker ökade efter olyckorna i Harrisburg, USA 1979 och i Tjernobyl, Sovjetunionen 1986. De ökade säkerhetskrav på kärnkraftreaktorerna i Sverige, som blev följden av Centerpartiets inflytande i regering och riksdag under 1970- och 1980- talen, har aldrig varit en garanti mot olyckor även i Sverige. Men de har minskat riskerna. Den svenska forskningen om slutförvaringen av kärnavfallet är, som en följd av krav från regering och riksdag, ledande i världen. Klimatmässigt måste erkännas att kärnkraften är bättre än kol och olja. Men kärnkraften innebär risker, som måste hanteras. Efter mer än 30 års forskning i Sverige anser man sig nu klara av slutförvaret av kärnkraftavfallet. På grund av ökad kunskap och erfarenhet kan nu riskerna med driften av kärnkraftverk anses som väsentligt mindre än för 29 år sedan, när folkomröstningen om kärnkraft hölls i Sverige. Att använda modernare verk kan sannolikt minska riskerna ytterligare. Men kostnaderna är höga. Sannolikt blir energin från nya verk minst lika dyr som från vindkraft. Centerpartiet föredrar förnybar energi och har i regeringen skapat garantier för utbyggnad av denna. Samtidigt som antalet kärnkraftverk i Sverige, enligt uppgörelsen, inte får öka utöver de nuvarande tio verken. Själv ser jag energiuppgörelsen inom regeringen, som en nödvändighet både politiskt och samhällsekonomiskt. Centerpartiet kommer att arbeta vidare för att utveckla förnybar energi och för att hålla kontroll på att kärnkraften och slutförvaret av avfallet uppfyller höga säkerhetskrav.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.