Herrarna W kommer att behöva ge besked

ledare Även om det är rätt lång tid kvar till september 2010 när nästa val till riksdag, kommun och region vankas så har partierna så smått börjat fundera över vilka personer som ska bli toppkandidater.
Publicerad 19 februari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Även om det är rätt lång tid kvar till september 2010 när nästa val till riksdag, kommun och region vankas så har partierna så smått börjat fundera över vilka personer som ska bli toppkandidater. I Hässleholms kommun har exempelvis såväl Centerpartiet som Moderaterna ömsat skinn och fått nya yngre kommunalråd efter Lars Olsson (C) och Bo-Anders Thornberg (M). Med dessa skiften har båda partierna tydligt slagit fast att det är Lars-Göran Wiberg (C) och Urban Widmark (M) som kommer att toppa respektive partis valsedlar 2010. Det finns dock en komplicerande faktor. I alla fall för Widmark och kanske även för Wiberg. Och det handlar om riksdagsvalet. Urban Widmark gör ingen hemlighet av att han siktar mot riksdagen någon gång i livet. Det kan bli senare men med största säkerhet gör han ett seriöst försök 2010. Redan nu är han ersättare men han har lovat att inte ta en riksdagsplats innan valet om det läget skulle uppstå utan nu är det kommunalrådsposten i Hässleholm som gäller fullt ut. Hur det ser ut i valet 2010 är han dock inte villig att ge några löften om. Vilket i sin tur öppnar för att han kommer att toppa kommunvalsedeln samt vara en av toppkandidaterna (topp tre) i riksdagsvalkretsen. En långt ifrån lyckad kombination, för att inte säga ohållbar. Väljarna har rätt att på förhand veta om den kandidat de kryssar i kommunvalet tänker lämna uppdraget som kommunstyrelsens ordförande eller oppositionsråd för en plats i riksdagen om den chansen ges. Omvänt gäller att de som kryssar en kandidat i riksdagsvalet har rätt att veta att personen ifråga inte direkt hoppar av uppdraget för att bli eller fortsätta vara kommunalråd. Widmark behöver inte ge besked nu men innan listorna spikas bör han ha gjort sitt val. Antingen satsar han på riksdagen eller så går han helhjärtat in i valrörelsen för att söka omval som kommunalråd. Både ock duger inte. Lite av samma situation kan sägas råda för Lars-Göran Wiberg. Han har inte som Widmark öppet deklarerat någon vilja att vara toppkandidat i riksdagsvalet men han måste ändå betecknas som en stark kandidat i Centerpartiets kommande nomineringsarbete. Gunnel Wallin som ersatte nyss avgångne Lars-Ivar Ericson från Tyringe lär inte ställa upp för omval och då är topplatsen ledig. Ett kommunalråd som Wiberg bör i allra högsta grad vara ett namn centerpartisterna sneglar på. Skulle det bli aktuellt för Wiberg att vara en toppkandidat för sitt parti i riksdagsvalet kan inte heller han söka nytt förtroende som kommunalråd. Vad tiden lider måste herrar W ge besked. Fram till dess kan vi dock konstatera att Hässleholm har två kommunalråd som är tänkbara pendlare till riksdagshuset i Stockholm. Och det är inte speciellt vanligt för någon kommun, än mindre för en kommun med 50 000 invånare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.