”Sötman gör oss lugnare”

Hässleholm – Vi vill fylla på förrådet eftersom vår hjärna säger oss att det kan bli matbrist förr eller senare, säger professor Maria Lennernäs.
Hässleholm • Publicerad 19 februari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi vill fylla på förrådet eftersom vår hjärna säger oss att det kan bli matbrist förr eller senare, säger professor Maria Lennernäs. Men just sötsaker ger oss lugnande hormoner. Naturen i sig bjuder inte på extremt sockerrika livsmedel. Men där finns bland annat frukter, bär och honung, som människan alltid lockats av. Att proppa i oss av bakverk och desserter (i huvudsak fett och socker) är senare tiders påfund. – Drömmen om det goda livet började vi praktisera här i Sverige i början av 1900-talet, säger Maria Lennernäs, som är specialiserad på vårt beteende kring mat och måltider. Att äta kakor och sötsaker blev då status. Sötma erbjuder njutning och samtidigt gav samlingen kring kakfatet en förevändning för pauser och gemenskap. Och att få dela med sig. Sockerkonsumtionen i Sverige har ökat väsentligt sedan dess. Nutidsmänniskans stressiga vardag antas vara orsaken. – Är man stressad eller har sovit för lite blir man lätt sugen på söta eller feta saker, säger Maria Lennernäs också. Kroppen tror den behöver energi, när det egentligen är sömn som behövs. Ny livsstil och större ekonomiska möjligheter har bidragit till överätande och ett ökande problem med fetma. Men människan ska inte vara helt utan socker. – Socker, eller glukos, är ett bränsle som hjärnan kräver och maten omvandlas i slutänden till blodsocker eller fettsyror i kroppen. Maria Lennernäs, som kom till gastronomiprogrammet på Högskolan i Kristianstad för ett och ett halvt år sedan, ansöker tillsammans med kollegor om forskningsmedel till en studie kring mat och måltider på jobbet och påverkan på människans välbefinnande. Hur ser vårt förhållande till mat och måltider ut i framtiden? – Vi fokuserar mer på kvalitet och närproducerat. Vi tar ett större globalt ansvar och det kommer att kännas mera etiskt att äta måttligt. Måltidsmiljön blir viktigare, likaså att äta planerat istället för att småäta.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.