Bertil Persson fångade ögonblicket

Personligt Två dagar före sin 90-årsdag har Bertil Persson, Osby, gått ur tiden.
Personligt • Publicerad 26 februari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Två dagar före sin 90-årsdag har Bertil Persson, Osby, gått ur tiden. Han var född och växte upp i Hasslaröd och var boende i Osby under hela sitt liv. Efter avslutad folkskola kom han ut i arbetslivet, som brukligt var på den tiden. Han började på Brio och var också under en kortare tid anställd vid en fabrik i Hästveda. Han återvände därefter till Brio och arbetade som sprutlackerare på barnvagnsfabriken. Så småningom bytte han arbetsplats till ATO trädgårdsmöbler och hade bland annat ansvaret för måleriet. Redan i unga år blev han medlem i Osby scoutkår, ett intresse som varade livet ut. Under ett antal år var han chef för scoutkåren. Han hade under många år flera olika uppdrag som förtroendevald inom den sociala verksamheten i Osby kommun. Som ledamot i kulturnämnden var han drivande i arrangemanget Bokens dag i Osby. Han var också en av dem som verkade i Medborgarhusets styrelse. Hans engagemang räckte också till att vara verksam inom det kyrkliga i Osby församling. Han var under flera år ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet. Bertil Persson ägde ett brinnande intresse för blommor och natur. Nästan varje år vandrade han på blomstrande ängar på Öland eller Gotland för att undersöka vegetationen och leta efter olika arter och då främst inom orkidéfamiljen. Ett annat intresse var kultur- och reseupplevelser. Han uppskattade mycket att lyssna på musik och gå på teater. Det blev också flera spännande resor tillsammans med sin Inga-Maj, alltifrån bilsemestrar i Norrland till att uppleva Kina och USA. Genom sina många fotografier fångade han ögonblick ute i naturen, inom familjen eller på olika resmål som han besökte. Bertil, i sin ungdom aktiv idrottare, var också mycket sportintresserad. Dessutom ägnade han sig under flera år åt silversmide. Genom hela livet lyste en tråd av stort socialt engagemang samt en generös och varmhjärtad läggning som präglade hans livsvandring. Han var änkling efter Inga-Maj, som avled 2006, och närmast anhöriga är barnen Björn, Ingrid med make Olof samt barnbarn.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.