Nyheter

Plåtslagarna ser ljust på framtiden

gör sitt examensprov för att bli certifierad plåtslagare. Foto: Jonas Karlsson
Artikel Nyheter Medan finanskrisen har spritt sig till många byggföretag är det fortfarande full fart i plåtslageribranschen.
PREMIUM

Medan finanskrisen har spritt sig till många byggföretag är det fortfarande full fart i plåtslageribranschen. Det är till och med brist på utbildade plåtslagare på vissa håll i landet. – Plåtbranschen är inte lika drabbad av konjunkturnedgången som andra branscher. Alla våra elever får lärlingsjobb efter utbildningen, vilket oftast leder till riktiga anställningar. Vi har inte heller några problem att få ut ungdomarna på APU, arbetsplatsförlagd utbildning, säger Bo Thiborg, yrkeslärare på Wendesgymnasiets byggplåtsutbildning i Norra Åsum. När det är dåliga tider skjuts visserligen många av de stora byggprojekten på framtiden. Samtidigt är det många företag och privatpersoner som passar på att få en rad småjobb och renoveringsarbeten utförda under lågkonjunkturen, till exempel diverse takarbeten, vilket håller plåtslagarna sysselsatta. Ytterligare ett bevis för att det finns framtidstro i branschen är att många plåtslagare fullföljer sin utbildning med att ta yrkesexamen. Den här veckan är det åtta plåtslagare som genom att göra en rad tester, både praktiska och teoretiska, får sina yrkesbevis. – Det är femte gången, sedan vi blev godkända av Yrkesnämnden, som vi gör provet här i Norra Åsum. Det beror på att det är fullbokat i Katrineholm, där man också kan avlägga provet. Många väljer att komma till Kristianstad istället, säger Bo Thiborg. För att bli fullbetald plåtslagare måste man ha minst 6 800 lärlingstimmar med sig i bagaget. Efter 5 300 timmar finns det möjlighet att få sitt yrkesbevis, förutsatt att man klarar examensprovet. – Yrkesbeviset är ett certifikat på att man kan sitt yrke, och det underlättar inte minst vid löneförhandlingarna, säger Dan Andersson från Plåt & Ventforums yrkesnämnd, som övervakar examensprovet. Han bekräftar att det som helhet inte ser så illa ut för plåtslageribranschen – trots nedgången i konjunkturen. – Det finns även en hel del utlandsjobb, och det kan bli ännu mer av det framöver, tror han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bolund gästspelar på USA:s klimattoppmöte

John Kerry, USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor, har bjudit in Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund till ett samtal på fredag. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/TT
Inrikes
Inrikes Sverige har bjudits in som tillfällig gäst till klimatmötet Leaders Summit on Climate på fredag.
– USA ser Sverige som en föregångare när det gäller klimatarbete och vill veta mer om vilka lärdomar vi har dragit, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Sverige fick aldrig någon officiell inbjudan när USA:s president Joe Biden kallade samman 40 världsledare till ett klimattoppmöte i samband med Earth Day den 22 april. Men efter förra veckans möte mellan Per Bolund och John Kerry, USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor, har Sverige bjudits in till ett samtal som ska inviga toppmötets andra dag, på fredag vid lunchtid svensk tid.

– Det är ett rundabordssamtal kring hur världen kan öka takten i klimatomställningen, och länder som går före ska berätta om vilka vägar man har valt, säger Bolund.

Berätta om lärdomar

TT: Är det i den egenskapen Sverige har bjudits in?

– Ja, det var John Kerry väldigt tydlig med, att USA ser Sverige som en föregångare och att man är väldigt intresserad av vilka lärdomar vi har dragit, säger Per Bolund.

TT: Lyfte John Kerry fram några speciella områden i samband med inbjudan?

– Det handlar framför allt om industriomställningen, elektrifieringen av transportsektorn och klimatfinansieringen, där Sverige är är största bidragsgivare per capita på global nivå. Det är också centralt för att Parisavtalet ska kunna uppnås, säger Bolund.

Utsläpp i andra länder

TT: Om man även räknar in konsumtionsutsläpp, som orsakas i andra länder på grund av Sveriges import, så har väl Sveriges sammanlagda klimatutsläpp inte minskat så mycket den senaste tiden. Är det verkligen ett lyckat klimatarbete?

– Det är inte en bild jag delar. Vi har ett internationellt ramverk för hur vi rapporterar utsläpp. Det följer Sverige och det är tydligt att vi har minskat våra utsläpp. Men det är klart att vi också har ett ansvar för att minska de utsläpp som orsakas av vår konsumtion i andra länder. Där har vi från regeringens sida gett miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram ett etappmål och se vilka åtgärder vi kan göra i Sverige för att minska våra utsläpp från konsumtion, svarar Bolund.

Trots att Sveriges nuvarande klimatpolitik inte bedöms vara tillräcklig för att klara Parisavtalets klimatmål, hamnar Sverige i topp när miljöorganisationerna German Watch och Climate Action Network gör sin årliga analys av industriländernas klimatpolitik i listan CCPI (Climate Change Performance Index). De tre första platserna är tomma – eftersom inget land bedöms ha en tillräckligt bra klimatpolitik – sedan kommer Sverige på fjärde plats.

Jörn Spolander/TT

Utrikes

Biden: Bevisen är överväldigande

Försvarsadvokat Eric Nelson och den åtalade Derek Chauvin.
Foto: Court TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tre veckor av vittnesmål från 45 personer. Juryn i det mest uppmärksammade fallet av polisvåld i USA på årtionden har en del att gå igenom när de överlägger domen mot Derek Chauvin.

USA:s president Joe Biden säger i att uttalande att han gärna ser att de kommer fram till "rätt" slutsats.

– Jag ber för att domen är den rätta. Jag tycker att bevisen är överväldigande, det är min åsikt, sade Biden till en församlad presskår under tisdagen.

Han påpekade att han kände sig fri att tala öppet om sina åsikter eftersom juryn nu stängt in sig för att överlägga. Joe Biden ska ha pratat med Floyds familjemedlemmar som känner sig "pressade och oroliga".

Polismannen Derek Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder. Enligt åklagaren är det uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret har å sin sida hävdat att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och har fört fram andra teorier om dödsorsaken.

Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

USA:s president Joe Biden anser att bevisen i rättsfallet med George Floyds död där juryn just nu överlägger är 'överväldigande'. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden anser att bevisen i rättsfallet med George Floyds död där juryn just nu överlägger är "överväldigande". Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Inrikes

Tvååring drunknade i badtunna – anhörig åtalas

En anhörig åtalas för vållande till annans död sedan en tvååring drunknat i en badtunna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En tvåårig pojke drunknade i en badtunna i Sandvikens kommun i maj förra året. Nu åtalas en anhörig för vållande till annans död, skriver Gefle Dagblad.

Händelsen inträffade i anslutning till pojkens hem och han fördes med ambulans till sjukhus efter att ha hittats livlös i badtunnan. Pojken avled dagen efter.

Enligt åklagaren har den anhörige varit oaktsam genom bristande uppsikt över pojken. Alternativt har den åtalade underlåtit att vidta skyddsåtgärder, till exempel att täcka över badtunnan.

Inrikes

HD dömer Boråsdomare för tjänstefel

En domare vid Borås tingsrätt döms för tjänstefel i högsta instans. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En Boråsdomare döms för tjänstefel i högsta instans, rapporterar facktidningen Publikt.

Justitieombudsmannen (JO) fann vid en inspektion av Borås tingsrätt hösten 2018 tre tvistemål där det inte hänt något nytt på flera år. Den långsamma handläggningen blev föremål för åtal mot två domare, en lagman och en rådman, som sedan dömts till dagsböter i tings- och hovrätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Sparåtgärd: Tjänster i skolan måste bort

30 miljoner kronor måste sparas för att nå balans i årets budget. Personalkostnaderna hamnar i fokus.
Foto: TT
Hässleholm
Hässleholm Grundskolan fick 25 miljoner kronor mer i årets budget. Trots det pekar nu allt på ett underskott på nära 30 miljoner för skolverksamheten i år. Stora neddragningar på personalsidan ser ut att vara den enda framkomliga vägen.

Tufft läge är ett begrepp som skolpolitiker av alla färger har använt under lång tid. 2021 är inget undantag.

– Läget är tufft, konstaterar Stefan Larsson (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Tillskottet på 25 miljoner kronor i årets budget räckte inte. Summan motsvaras av kostnadsökningar som inte går att påverka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sverigecasino.com

Casinobranschen 2021

Sverigecasino.com Casinobranschen är en bransch som i allra högsta grad blir påverkad av teknikens framsteg. Om du spelat på online casinon under flera år har du troligtvis lagt märke till dessa förändringar. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är uppfinningar som bara under de senaste åren blivit enormt populära.

Men hur kommer framtiden se ut för online casinon? Och kanske främst – Hur kommer casinobranschen se ut 2021?

Casinobranschen förändras just nu på två fronter. I denna artikel kommer vi främst fokusera på hur tekniken förändrar online casinon, men vi ska snabbt även nämna Spelinspektionens nya tillfälliga restriktioner.

Under februari 2020 slog Corona pandemin till fullt ut. Detta har resulterat i att personer spenderar mer tid hemma och kanske främst framför sina skärmar. Regeringen fångade snabbt upp risken med att personer sitter hemma i korrelation till spelmissbruk. Därför har regeringen tillsammans med Spelinspektionen infört tillfälliga restriktioner för spel vid online casinon. Restriktionerna ska gälla fram till juni 2021.

Tillfälliga restriktioner:

* Online casinon får inte dela ut bonusar som överstiger 100 kronor.

* Spelare får inte omsätta över 5000 kronor i veckan på online casinon.

* Spelare måste sätta upp en spelgräns för sitt spelande.

Restriktionerna har mött en hel del kritik. Casinobranschen har uppmärksammat de risker som finns med att ha hårda restriktioner på svenska casinon. Svenska spelare kan istället dras till casinon utan svensk spellicens för att få ta del av höga bonusar och färre krav på omsättning.

Teknik + Online casinon = Sant!

Som vi tidigare nämnt har teknikens framsteg även påverkat online casinon. Online casinon har blivit mer tillgängliga och användarvänliga. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är tre exempel på tekniska framsteg som haft stor positiv påverkan på online casinon.

Vad har framtiden mer att erbjuda? Kommer vi kunna spela online casinon via hologram? Kommer online casinon blir ännu större och ännu mer väldesignade? Vi har funderat ut på vad vi vill se på online casinon i framtiden och kommit fram till två idéer. Det vi vill se är Virtual reality och Gamification. Vad dessa två termer innebär och vad de skulle bidra med till online casinon har vi listat nedan.

Virtual reality!

Virtual reality – även kallat VR – slog igenom för några år sedan. VR ger människor en unik möjlighet att försätta sig i en annan/parallell verklighet. Under bara några år har tekniken förfinats och utvecklats. Man kan numera använda VR när man spelar TV- och datorspel genom att ta på sig ett par glasögon.

Skulle spelbranschen anamma möjligheten med VR skulle det kunna innebära stora framsteg för spelbranschen. Det vi hoppas på är att människor ifrån sitt egna hem ska kunna ha en hel casinoupplevelse. I Sverige finns det i dagsläget bara tre fysiska casinon och Las Vegas ligger på andra sidan Atlanten vilket innebär att möjligheterna att besöka ett fysiskt casino är begränsade. Det är därför vi tror att VR skulle kunna göra en stor skillnad för spelares spelupplevelse.

Tänk om man med hjälp av VR kunde befinna sig i ett lyxigt casino, mingla med andra spelare och kanske till och med spela i eller kolla på stora pokerturneringar. Vi håller tummarna för VR helt enkelt.

Gamification!

Gamification är inte riktigt lika känt som VR är för gemene man. Gamification är ett nytt begrepp som innebär att man bygger upp hela hemsidor med syftet att det är mer som ett TV- eller datorspel än en faktisk hemsida. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de personer som sedan använder hemsidan.

Idén med Gamification är att spelupplevelsen på en hemsida ska starta innan man påbörjat första spelet. För online casinon kan det exempelvis vara så att runt om på hela hemsidan finns det små uppdrag som spelaren ska genomföra som inte direkt är kopplade till casinospel. Oftast brukar inte dessa uppdrag belönas med pengar men istället kan man få ta del av olika fördelar när man sedan spelar på casinot.

Ett område som verkligen lyckats använda Gamification på ett önskvärt sätt är skola och utbildning. Forskning har tydligt visat att elever blir mer intresserade och håller fokus längre under lektioner om uppgifterna är utformade som ett spel istället för på ett traditionellt sätt. Appar som exempelvis Hej Albert har fått enormt genomslag och blivit omättligt populärt.

Sammanfattning

Framtiden för online casinon kan kännas något oviss. Tekniska framsteg görs hela tiden men det tillkommer hårda restriktioner och nya lagar. Att svenska spelare kommer börja röra sig till utländska casinosajter om restriktionerna blir fler känns som en självklarhet. Det kommer i så fall innebära att restriktionerna egentligen skälper mer än de hjälper.

När det kommer till tekniken ser framtiden ljusare ut. Under 2021 tror vi att vi kommer se flera spännande tekniska framsteg för online casinobranschen. Virtual reality (VR) och Gamification är två saker vi håller tummarna för. Här tror vi att möjligheterna är oändliga och att dessa två uppfinningar verkligen kan bidra till en härlig casinomiljö online.

Ekonomi

Positiv vinstvarning från Zalando

E-handelsjätten Zalando vinstvarnar positivt. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn
Ekonomi
Ekonomi

E-handelsklädkedjan Zalando förväntar sig ett mer än dubbelt så bra resultat för årets första kvartal jämfört med marknadens förväntningar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den starka försäljningen för det tyskbaserade företaget har sin bakgrund i de nedstängningar som varit i Europa under pandemin. Bolaget har också fått färre returer än väntat, skriver man i pressmeddelandet.

Intäkterna under perioden uppgick enligt bolagets preliminära uppgifter till drygt 2,2 miljarder euro, motsvarande cirka 22 miljarder kronor. Det är en ökning på drygt 46 procent jämfört med samma period förra året.

Svenska Kinnevik är största ägare i Zalando med över 20 procent av aktieinnehavet.

Zalandos kvartalsrapport kommer den 6 maj.

Sport

MFF:s vd om superligan: "Inte sämre möjligheter"

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är negativ till den nya superligan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Malmö FF:s vd Niclas Carlnén dömer ut planerna på en ny superliga. Men om den blir av tror han inte att svensk fotboll kommer att påverkas så mycket.
PREMIUM

Många kritiska röster har höjts efter lanseringen av den nya superligan. Niclas Carlnén, Malmö FF:s vd sällar sig till den skaran som är kritisk mot superligan. Som styrelseledamot i ECA, fotbollens europeiska intresseorganisation, vill han att det ska finnas en möjlighet för lag att delta i den bästa tävlingarna.

– Det är långt ifrån den solidaritet som vi eftersträvar med ett tydligt system där det finns en möjlighet för alla att delta i de bästa tävlingar, säger Niclas Carlnén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

De flesta våldsutsatta kvinnor har berättat

Att försöka lämna en kontrollerande partner kan vara en av de allra farligaste situationerna eftersom våldet då kan eskalera. Arrangerad bild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Fem kvinnor har dödats på mindre än tre veckor i Sverige. Många som utsätts av sin partner har slagit larm till anhöriga.
– Vi måste absolut göra mer som samhälle för att fånga upp både kvinnorna och männen, säger forskaren Susanne Boethius.
PREMIUM

2020 dödades 25 kvinnor i Sverige och i 17 av fallen var gärningsmannen deras nuvarande eller tidigare partner, enligt Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste statistik.

Nu har fem kvinnor dödats på mindre än tre veckor. I de flesta av fallen är den mordmisstänkta någon de haft en relation med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL