Annons

EM-klart tack vare skåningarna

Sport – Det är som vanligt, vi är bäst, sa Oscar Carlén på bred Ystaddialekt och med ett stort leende.
Sport • Publicerad 23 mars 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Kim Andersson var en av flera skånska spelare
Kim Andersson var en av flera skånska spelare

– Det är som vanligt, vi är bäst, sa Oscar Carlén på bred Ystaddialekt och med ett stort leende. Men Carlén var inte bäste skåning. Det var högersexan Niclas Ekberg. IFK Ystad-spelaren blev bäste målskytt med sina sex mål.

60 minuter och svarade för en ny suverän insats i landslaget. Mot Turkiet i EM-kvalet i höstas gjorde han tolv mål. Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att plocka bort Janne Lennartsson ur laguppställning och ge Ekberg hundra procentigt förtroende. – Härligt att de litar på mig, sa Niclas Ekberg efter sin succématch. – Det började bra och jag fick flyt i mitt spel. När dessutom publiken bjuder till som här i Norrköping känns det underbart. Vilken stämning! Himmelstalundshallen var fullsatt med 4147 personer på läktaren.

Annons

har haft en fantastiskt bra säsong med topplacering i elitseriens skytteliga och debut i landslaget. Men med hans IFK Ystad har det gått sämre. En klubb han kommer att lämna. – Allt är inne i en förhandlingsfas och jag kan inte berätta om det blir Sverige eller utomlands nästa säsong. Men med IFK till allsvenskan följer jag inte, sa Ekberg. Segern över Montenegro innebär att Sverige med 99 procents säkerhet är kvalificerat till nästa års EM-slutspel i Österrike. Nu återstår Rumänien i Lund den 11 juni, Polen borta den 14 juni och sedan avslutningen på midsommarafton (!) i Turkiet. En föga intressant speldag för de svenska handbollskillarna. – Det finns väl annat att göra midsommarafton, flinade Oscar Carlén. Men förbundskapten Staffan Olsson kommer inte att skicka något renodlat ungdomslag till Turkiet även om EM-biljetten är fixad. – Vi ska vinna gruppen och därmed få en bättre seedning i slutspelet, konstaterade han.

nöjd med den svenska insatsen. – Stabilt och bra. Montenegro var betydligt bättre nu än när vi mötte dem i förra veckan, sa Olsson. Före matchen blev målvakten Andreas Palicka allvarligt skadad. Om lårmuskeln är avsliten eller det rör sig om en ordentlig bristning får undersökningen under måndagen avgöra.

Anders Nygren
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons