Bötespengar kan investeras i vägar

Hässleholm En proposition överlämnas inom kort till riksdagen och enligt samma källor finns det redan politisk majoritet för ett genomförande.
Hässleholm • Publicerad 1 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

En proposition överlämnas inom kort till riksdagen och enligt samma källor finns det redan politisk majoritet för ett genomförande. Förslaget har under en tid varit ute på remiss hos Motormännens Riksförbund och andra organisationer vilka gjort tummen upp. - Vi har nått vägs ände när det gäller skatteuttag för infrastrukturella investeringar, säger sakkunnig utredare på departementet. Nu måste vi pröva andra alternativ. I korthet är det tänkt att gå till så här: Sensorer programmerade med aktuell hastighet placeras ut längs alla vägar för att mäta alla fordon, även mopeder och motorcyklar. Sändare med bilens identitet monteras i alla nya bilar som säljs från 1 juli 2009. Alla andra bilar utrustas med sensorer vid nästkommande besiktningstillfälle hos Svensk Bilprovning på Transportstyrelsens bekostnad. Böterna tas ut med hjälp av autogiro inom en timme. Om kontot saknar pengar och böterna inte betalas manuellt inom en vecka, får bilen körförbud. Alla stöldanmälda och oskattade bilar och bilar som saknar trafikförsäkring kan lätt följas upp och stoppas av polisen. - Vi är medvetna om integritetsaspekten och att kontrollsamhället byggs ut, säger infrastrukturminister Åsa Torstenssons medarbetare. Samtidigt måste vi vara medvetna om de vinster som medborgarna samfällt gör. Visst kommer det att svida i många plånböcker men balansen återställs i form av lägre skatter. Viktigt att påpeka är att verksamheten ska drivas på försök under ett år. Slår allt väl ut permanentas systemet. Enligt departementets och Transportstyrelsens beräkningar kan ett framgångsrikt utnyttjande av böter som finansieringsmetod innebära att Danmark ansluts till projektet och då kommer Öresundskonsortiet att betydligt snabbare än beräknat slutbetala bron. Transportstyrelsen uppskattar att överfarten på Öresundsbron blir avgiftsfri 1 januari 2013. Intäkterna beräknas till en nivå som motsvarar 5 procent av statsbudgeten. Investeringarna är relativt små och beräknas vara betalda på en månad. Hur höga kommer då böterna att bli? Max 0,25 basbelopp, räknar Transportstyrelsen och regeringen med.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.