Han startar eget mitt i finanskrisen

Nyheter Det vilar en svag doft av motorolja i garaget där han ligger beväpnad med en sprayflaska på det hårda betonggolvet.
Publicerad 1 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
ledde vägarna till ett tomt garage i Hanaskog. Foto: Kristina Larsson
ledde vägarna till ett tomt garage i Hanaskog. Foto: Kristina Larsson

Det vilar en svag doft av motorolja i garaget där han ligger beväpnad med en sprayflaska på det hårda betonggolvet. Första dagen på nya jobbet som egenföretagare bjuder redan på uppdrag. – Jag har lagat lite rostfläckar, spacklat och målat över med färg, konstaterar Ingemar Wiberg, Brobybo som nu pendlar till verkstaden i Hanaskog. Att försäljningen av nya såväl som begagnade bilar dalat rejält är välkänt vid det här laget. Och här tror sig Ingemar ha hittat rätt affärsidé: – I det här läget kanske folk hellre lägger en tusenlapp eller 1500 kronor på att fräscha upp sin gamla bil, funderar han. Det har alltid handlat om bilar för den här mannen. Han tillbringade 30 år på Göinge bil i Hässleholm som "recondare", det vill säga den person som fräschar till bilen med hjälp av polering, vax och städning. Därefter gick han sjukskriven ett år innan han började inom samma yrkeskategori på Bilvårdarna i Kristianstad. Men i oktober gick det företaget i konkurs. Plötsligt stod han arbetslös. Wiberg kände till att det fanns ett företag som inriktade sig på rekonditionering av bilar i Hanskog och slog ägaren en signal. Det visade sig dock att denna lagt ner för länge sedan – men lokalen stod tom. – Han sa att om jag kände för att starta eget så fanns ju förutsättningarna och det gav mig en tankeställare. Faktum är att jag alltid tyckt om att få råda över mig själv. Sagt och gjort, idéerna fördes fram till Arbetsförmedlingen som beviljade Ingemar ett halvårs starta eget-bidrag. – Jag blev glad att jag kunde få hjälp trots att jag är så gammal som jag är, man fyller ju ändå 57, konstaterar han. I går var första dagen på nya jobbet, Wibbes recond och bilvård, där han nu satsar på saker som polering och vaxning men även däckbyte – däremot inte rena reparationer till en början. I dagsläget finns inga planer på att anställa någon mer. – Jag vill försöka reda det själv, säger han. Ingemar plockar fram polermaskinen och låter den rotera över motorhuven. Det är fortfarande efter många år roligt att arbeta med något som snabbt ger synbara resultat och tacksamhet från kunderna, konstaterar han. – Och de flesta säger att det är roligt att någon vågar satsa.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.