Nu går du till vilken vårdcentral du vill

Nyheter Fyller inte vårdcentralerna sina tidböcker riskerar de nedläggning.
Publicerad 1 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Fyller inte vårdcentralerna sina tidböcker riskerar de nedläggning. Det är kontentan av Hälsoval Skåne, den nya vårdmodellen för närsjukvården som införs i länet från den 1 maj. – Utbud och efterfrågan ska styra vårdutbudet. Patienterna får lista sig på vilken vårdenhet och barnavårdscentral de vill i Skåne, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen.

vårdcentralerna, privata som offentliga, betalt för antalet patienter som listat sig hos dem. Det är slut på ersättningar per läkarbesök. – Nu sporras vårdenheterna att anpassa sig efter patienteras önskemål. Alla enheter ska ha ett basutbud, som sedan kan byggas på med de specialiteter som efterfrågas och som man är duktig på, förklarar Carl Johan Sonsesson (M), vice ordförande i närsjukvårdsberedningen. Vårdcentralerna kan utvecklas till mindre närsjukhus.

har de flesta vårdcentraler öppet mellan nio och fem. Om patienterna vill komma tidigare, eller senare på dagen får vårdenheterna anpassa sig efter det om de vill stå sig i konkurrensen och inte tappa patienter/inkomster. Den fasta delen av ersättningen till vårdenheterna viktas efter patienternas ålder och vårdbehov. –I dag är det den uppskattade vårdtyngden inom upptagningsområdet som påverkar ersättningen. I den nya modellen räknas varje listad patients särskilda behov in i ersättningen. Ju sjukare man är desto mer pengar fördelas. Detta sporrar vårdenheterna att ta emot gamla och multisjuka. Här vägs även de socioekonomiska behoven in säger Carina Nordqvist Falk, sakkunnig på regionens hälsokontor.

patienten betyder förändringen att man aldrig får nekas en tid på en vårdenhet. Går man till vårdenheten där man är listad är taxan 120 kronor, mot 150 i dag. Väljer man en annan vårdenhet kostar det 200 kronor. Om man sedan väljer att lista sig där sjunker taxan till 120 kronor.

av skåningarna har redan listat sig på en vårdenhet. De kommande veckorna drar regionen i gång en informationskampanj om Hälsoval Skåne. Alla listade invånare, barn som vuxna, får ett personligt brev som talar om var man har listat sig. De som inte listat sig placeras på den vårdenhet som man bor närmast.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.