76-åring kastade kattbajs – döms för ofredande

Nyheter Osämjan mellan grannarna på den aktuella gatan i Sibbhult har pågått i flera år men eskalerade när 76-åringen började kasta in kattbajs på granntomten; bajs som bland annat ska ha träffat cyklar, bilar och markytor.
Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Osämjan mellan grannarna på den aktuella gatan i Sibbhult har pågått i flera år men eskalerade när 76-åringen började kasta in kattbajs på granntomten; bajs som bland annat ska ha träffat cyklar, bilar och markytor. Anledningen är enligt mannen själv att han velat åtbörda det som grannens katt gjort ifrån sig i hans grönsaksland. Hans förhoppning var att detta skulle få familjen att hålla katten hemma. En oenig tingsrätt friade i höstas 76-åringen från misstankarna om ofredande eftersom man inte kunde styrka att det funnits ett uppsåt. Men nu gör hovrätten en annan bedömning. På torsdagen dömdes mannen till dagsböter på totalt nära 9000 kronor. Han ska även betala skadestånd på totalt 5000 kronor till kattägarna samt en liten del av försvarskostnaderna. Hovrätten sätter stor tilltro till den kvinnliga kattägarens berättelse, som anses mycket trovärdig. Ofredandet betraktas som särskilt allvarligt eftersom gärningarna pågått under lång tid – totalt fem månader – och paret utsatts för kränkningarna i sitt eget hem. – Det förhållandet att målsägandena låtit sin katt springa lös utomhus, trots att de kände till att NN inte ville ha in katter på sin tomt, innebär inte att de ska anses ha gett upp kravet på respekt för sin personliga integritet, skriver hovrätten i sin dom. Fängelse ingår i straffskalan men rätten bedömer att ett kännbart bötesbelopp är mer lämpligt.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.