Nya Öresundståg stannar i Vinslöv

Hässleholm Resandet ökar och Skånetrafiken har ambitionen att sätta in en snabblinje mellan Kristianstad och Malmö med stopp endast i Hässleholm och Kristianstad.
Hässleholm • Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
För ett bra tag sedan slutade Öresundstågen att stanna i Vinslöv. Men nu är de på gång igen. Skånetrafiken sätter in förstärkningståg som fångar upp resenärer i bland annat Vinslöv. Trolig start slutet av 2010.
För ett bra tag sedan slutade Öresundstågen att stanna i Vinslöv. Men nu är de på gång igen. Skånetrafiken sätter in förstärkningståg som fångar upp resenärer i bland annat Vinslöv. Trolig start slutet av 2010.

Resandet ökar och Skånetrafiken har ambitionen att sätta in en snabblinje mellan Kristianstad och Malmö med stopp endast i Hässleholm och Kristianstad. – Det gäller under rusningstid. Tiden från Hässleholm till Lund minskas med fem minuter. Ett nonstoptåg ner till Malmö betyder mycket för utvecklingen i nordöstra Skåne, säger Mats Améen, utvecklingsstrateg vid Skånetrafiken. Nyordningen gynnar Vinslöv, som sedan en tid tillbaka tvingas se Öresundstågen susa förbi stationen utan att stanna. – Vi planerar, som en följd av de höga resandevolymerna, att sätta in ett förstärkningståg som avgår fem minter efter att nonstoptåget lämnat Kristianstad respektive Malmö. De här tågen fångar upp resenärer i Vinslöv, Höör och Eslöv, säger Mats Améen. – Trolig start i slutet av nästa år eller in i 2011. Till en början blir det troligtvis två turer på morgonen och två turer på eftermiddagen i vardera riktning. Alltså under rusningstid. Ungefärliga avgångar på morgonen kring åtta, nio-tiden, och på eftermiddagen mellan halvfem och halvsex. Med Öresundstågen får Vinslövsborna fyra nya av – och påstigningsmöjligheter. Pågatågen på linjen Helsingborg-Kristianstad, som idag stannar i Vinslöv en gång i timmen, fortsätter att göra så. – Om några år, i takt med att resandet stiger, behöver vi kanske öka turtätheten med förstärkningstågen, säger Mats Améen. Hur det bli med bussturerna genom Vinslöv är oklart. – Det har vi ej funderat på. Men det får vi se över om tidslägena är de samma som tågen, säger Mats Améen. I Tyringe har bussresenärer flyttat över till tågen, när tågtrafiken blev bättre. Inget är dock bestämt, men förstärkningstågen finns med i den tågstrategi som trafiknämnden tagit beslutat om.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.