Övergivna katter en byråkratisk nöt

Hässleholm Problemet med övergivna och förvildade katter är inget som kommunen kan göra något åt.
Hässleholm • Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Att utfordra en
Att utfordra en

Problemet med övergivna och förvildade katter är inget som kommunen kan göra något åt. Ansvaret ligger numera hos Länsstyrelsen. –Ja, katter omfattas också av djurskyddslagen, säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund på Länsstyrelsen i Kristianstad. Men samtidigt är han medveten om problemen att ta hand om dessa lösspringande katter. Har de ingen ägare? Isåfall kan de kanske betecknas som förvildade. Men vem ska avgöra om de är övergivna och förvildade? –Djur som lider är vi skyldiga att ha kontroll över, tillägger han samtidigt som han erkänner att Länsstyrelsen ännu inte arbetat upp rutiner hur man ska agera när det gäller övergivna katter. Det gäller att följa Djurskyddslagen och agera på ett juridiskt rätt sätt. Polisen har tillsynsansvaret för lagen om tillsyn över hundar och katter. Det innebär att de "ska skydda omgivningen från störningar eller skador orsakade av hundar eller katter som inte får tillräcklig tillsyn eller skötsel", enligt Jordbruksverkets regler. Djurskyddsinspektören menar att dessa förvildade katter har hamnat lite mellan stolarna. Kommunjägarna får inte lov att avliva dem utan tillstånd från polisen. Innan länsstyrelsen beslutar om att låta polisen ta hand om övergivna katter måste det till en anmälan till Länsstyrelsen som först måste göra en utredning. Det är bara en jakträttsinnehavare som kan avliva en katt på egen mark. Men då krävs att markägaren på goda grunder kan avgöra att katten är övergven och inte har någon ägare. –Problemet är att det idag inte finns något krav på märkning av katter, tillfogar Mattias Gårdlund och får medhåll av miljöchef Sven-Inge Svensson i Hässleholm. Sven- Inge Svensson hade gärna hade sett lag på märkning av katter och ett fullt ägaransvar. Krav på märkning och registrering av katter har också förts fram av Djurskyddet i Sverige som är landets största djurskyddsorganisation. Miljöchefen konstaterar att kattärenden är nerprioriterat hos kommunen idag. I och med att kommunen inte längre är kontrollmyndighet för djurskyddet har kommunen svårt att agera och kommunjägarna vågar inte agera utan tillstånd från polisen. Som i sin tur måste ha ett beslut från Länsstyrelsen för att kunna omhänderta eller avliva.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.