Rävningerånare åtalas

Hässleholm Fyra av dem har erkänt, helt eller delvis, men den 29-åring som pekats ut som hjärnan bakom rånet nekar till alla anklagelser.
Hässleholm • Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Mannen tvingas med av rånarna till bankomaten i Hästveda för att ta ut pengar. Foto: Mats Wilhelmsson
Mannen tvingas med av rånarna till bankomaten i Hästveda för att ta ut pengar. Foto: Mats Wilhelmsson

Fyra av dem har erkänt, helt eller delvis, men den 29-åring som pekats ut som hjärnan bakom rånet nekar till alla anklagelser. - Jag vet ingenting om det där, sade han då han ställdes inför häktningsdomaren för några veckor sedan. 29-åringen åtalas för anstiftan till grov stöld, medan hans fyra kamrater misstänks för grovt rån. - Bevisläget är bra, säger chefsåklagare Pär Andersson. Vid rånet sent på kvällen den 7 februari trängde sig tre maskerade och knivbeväpnade män in i huset. Efter att ha pepparsprejat den 60-årige mannen i ögonen övermannades och knivskars han i ansiktet och benet. Under tiden rånarna sökte genom bostaden bakbands paret med tejp. Bland annat stals en dator, en digitalkamera, ett hagelgevär samt flera mobiltelefoner och guldsmycken till ett värde av 70 000 kronor. Rånarna fick också med sig 40 000 kronor i kontanter, enligt åtalet. De tilltvingade sig även fyra kontokort med tillhörande koder från paret. Två av gärningsmännen tvingade sedan mannen att följa med till en uttagsautomat i Hästveda och ta ut sammanlagt 38 700 kronor. Under tiden höll en av rånarna vakt i huset. - Om mannen inte gjorde som de sa, och om de inte var tillbaka inom en halvtimme, skulle de döda hans fru, skriver Pär Andersson i stämningsansökan. Den fjärde gärningsmannen, en 20-årig man, har enligt åklagaren agerat "chaufför" och kört sina kumpaner till och från brottsplatsen. - Brottet är grovt, eftersom rånet ägt rum nattetid i målsägandens bostad och pågått under drygt en timme med inslag av människorov. Gärningsmännen har visat synnerlig råhet och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat rånoffrens skyddslösa och utsatta ställning, menar Pär Andersson. 29-åringen ska en tid före rånet överlämnat en skiss till sina kamrater över målsägandens bostad, där han beskrivit var pengarna och värdeföremålen fanns. Rättegången inleds vid Hässleholms tingsrätt i nästa vecka.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.