Socialdemokraterna bäddar för en svekdebatt

ledare \"Ruskigt dyrt\" låter omdömet från den före detta ministern Sven-Erik Österberg (S), numera gruppledare i riksdagen.
Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

"Ruskigt dyrt" låter omdömet från den före detta ministern Sven-Erik Österberg (S), numera gruppledare i riksdagen. Omdömet om vad? Ett förslag från regeringen? Ett förslag från någon av kamraterna i vänstertrion som Socialdemokraterna vill avfärda? Nej då, vad Österberg recenserar med orden "ruskigt dyrt" är ett förslag om a-kassan från en arbetsgrupp i hans eget parti. Och inte vilken arbetsgrupp som helst, utan en arbetsgrupp som han har lett tillsammans med riksdagsledamoten Luciano Astudillo. Förslaget om a-kassan handlar om sänkta avgifter tillsammans med en ambition att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent i a-kassa vid eventuell arbetslöshet. Vid en arbetslöshetsnivå på elva1 procent som inte är främmande enligt prognoser från såväl Konjunkturinstitutet, regeringen och andra bedömare skulle förslaget kosta 20 miljarder kronor. "Ruskigt dyrt" som sagt. Lägg till det miljardsatsningar på bland annat arbetsmarknadspolitiken så är det bara att värma upp sedelpressen. För pengarullning lär det behöva bli om detta ska läggas till andra löften om nya utgifter. Skattehöjningarna på 5 miljarder kronor som Socialdemokraterna föreslog i förra veckan räcker inte långt. Österberg garderade sig under gårdagen med att nu återstår att se vad som var realistiskt att genomföra när valmanifestet spikas nästa år. Förslagen var ju trots allt "ruskigt dyra". Det är tydligt att Socialdemokraterna försöker att både äta kakan och ha den kvar. Att det slutar i en svekdebatt är inte omöjligt. Först kommer dyra förslag som kommer att leva som en officiell partiuppfattning under i alla fall ett år när arbetslösheten stiger och fler blir beroende av a-kassan. Både en och annan i den utsatta situationen av arbetslöshet lär lockas av det som ses som löften från Socialdemokraterna. Sen ska partiet se vad som är möjligt och då är det inte lika säkert att det går att genomföra, i alla fall inte om den ekonomiska politiken i ett utsatt konjunkturläge ska ha trovärdighet och vara finansierad. Hux flux finns där en svekdebatt. Läggs förslaget fram ofinansierat öppnar de för attacker från de borgerliga partierna för ekonomiskt lättsinne. Och där har redan regeringen lyckats skaffa sig ett övertag om att uppfattas som mest trovärdiga vad gäller att sköta statens finanser. Lyckas Socialdemokraterna finansiera förslaget så lär det vara med hjälp av kraftiga skattehöjningar vilket också öppnar för attacker. Det är inte svårt att räkna ut att de borgerliga partierna i så fall kommer att ta fram exempel efter exempel på hur mycket mindre det blir kvar i människors plånböcker. Onekligen ska det bli intressant att se hur Socialdemokraterna manövrerar framöver.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.