”Sven-Åke Ekeberg var en stor man i sin enkelhet”

Personligt Sven-Åke Ekeberg i Vittsjö har avlidit efter en tids sjukdom, 84 år gammal.
Personligt • Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Sven-Åke Ekeberg i Vittsjö har avlidit efter en tids sjukdom, 84 år gammal. Han var född i Uppsala men kom till Skåne som ung. Under närmare 50 år arbetade han som herrfrisör och hade under många år egen salong vid genomfarten i Vittsjö samhälle. Ekeberg var engagerad på många olika områden i samhället. Kultur av alla slag, idrott och friluftsliv, klubb- och föreningsverksamhet, amatörteater, journalistik samt poesi och prosa, politik och revy, trolleri och uppläsningar, berättande och formuleringskonst. En estradör. "Pappa var en stor man i sin enkelhet", som en av Sven-Åkes och Ingeborgs båda döttrar så slående sammanfattar. Ändå hann han jobba för fullt i sin herrfrisersalong, där han även hade anställda. I första huset i Vittsjö hade Sven-Åke sin salong vid ena gaveln, Ingeborg sin damsalong vid andra gaveln. Familjen Ekeberg bodde i mitten av huset. Senare byggdes ett nytt hus, med salong och herrekipering på första våningen samt lägenheter på den andra. Till en av dessa flyttade familjen. När Sven-Åke var 18 år och lärardottern Ingeborg från Nävlinge var 15, träffades de två. Sex år senare gifte de sig (1948) –och fick 61 år tillsammans. I unga år träffades Ingmar Bergman och Sven-Åke Ekeberg, i Helsingborg. Bergman ville, att frisören skulle bli professionell skådespelare. Sven-Åke läste dikter och trollade, inför publik, när han var hos Ingmar Bergman. Den kulturelle mannen i Vittsjö stod ofta på scenen; i revy, teater, uppläsningar, poesikvällar, trolleri med mera. Han skrev också egna alster, bland annat en pjäs, samt poesi på små lappar. Dessutom blev det uppdrag som ordförande i bland annat teaterföreningen och hantverksföreningen, som kyrkokassör och idrottskassör med mera. Medborgarhuset samt sporthallen i Vittsjö blev verklighet, sedan Sven-Åke Ekeberg bildat ett nytt parti, Ideell samling, och fått fart på många Vittsjöbor. Han var spänstig och tränade och tävlade. Åkte Vasaloppet tio gånger, sprang 25 maratonlopp, blev Svensk klassiker och så vidare. Liksom kultur låg idrott honom varmt om hjärtat. Han höll sig alltid i trim men behövde bara lite sömn. Eftersom frisörmästaren älskade att formulera sig, började han skriva i Norra Skåne. Det blev kultur, sport, nyheter och en del annat från språkbegåvningens penna. Ekebergs bidrag var alltid mycket välskrivna. Sven-Åke Ekeberg var en humoristisk person som blev allmänt känd och aktad i Vittsjöbygden under alla sina år där. En stark profil. Han närmaste är makan Ingeborg, döttrarna Ann och Eva med familjer samt fyra barnbarn.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.