Ett nederlag för nämnd

Markaryd Med ett regeringsrättsbeslut i veckan blir stranden en slags Dunqerque för miljö- och byggnadsnämnden.
Publicerad 3 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Oshultsstranden ser behagligt oskuldsfull ut i vårsolen.
Oshultsstranden ser behagligt oskuldsfull ut i vårsolen.

Med ett regeringsrättsbeslut i veckan blir stranden en slags Dunqerque för miljö- och byggnadsnämnden. Under flera år pågick en kamp om bygglov på fastigheten Oshult 1:10. Där hade under årens gång byggts bland annat brygga, pumphus och grillplats. Vilket miljö- och byggnadsnämnden tog strid om, efter anmälan från grannar. Men fastighetsägaren fick till slut rätt att ha kvar sina anläggningar av högre instans. För grannfastigheten Oshult 1:26 blev det motsatt förhållande. En ansökan om bygglov från fastighetsägaren, där bland annat en gäststuga skulle byggas ut och flyttas från sin plats nära huvudbygganden fick snabbt bygglov av nämnden. När en ny begäran om bygglov för att bygga ut gästhuset ytterligare, samt flytta det ännu längre bort, slog en, eller flera grannar larm. Dels då de ansåg att huset nu förvandlats till ett rent fristående fritidshus, med bland annat kök och bastu, vilket inte borde medges av nämnden. Men dels också för att förändringen innebar att ändringen kunde ses som en förberedelse för en eventuell avstyckning, en åtgärd som bland annat naturvårdsverket ställer sig emot, och anser allvarlig och inte borde medges tillstånd. Till slut konstaterade Kammarrätten att kommunen felaktigt medgivit bygglov i det aktuella fallet. Men både miljö- och byggnadsnämnden och fastighetsägaren överklagade denna dom till Regeringsrätten. Som i ett beslut i veckan fann Kammarättens dom bra nog, och inte prövningsbar. Nu återstår att utredande ekonomiska konsekvenserna av utfallet i Regeringsrätten. Frågan som uppstår är huruvida kommunen nu blir skadeståndsansvarig för ett hus som byggts med bygglov, men som ändå troligen måste rivas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.