Förslag om nattvandring och ungdomsgård i centrum

Hässleholm Vissa tycker att vi skönmålar, att polisen inte vågar säga sanningen och att myndigheterna mörkar.
Hässleholm • Publicerad 3 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Vissa tycker att vi skönmålar, att polisen inte vågar säga sanningen och att myndigheterna mörkar. Andra berömmer oss för att vi lyft fram och visat att många föreställningar bygger på lösa antaganden som det inte finns stöd för. Här kommer några exempel: Kjerstin Ulfvik Jonasson, Hässleholm: – Bra att ni tagit upp frågan och skrivit så rakt på. Mitt förslag är att man försöker få med kosovoalbanska föräldrar och även äldre ungdomar med bland nattvandrarna. Det finns ingen med invandrarbakgrund bland nattvandrarna, där behövs både äldre och yngre. Anonym lärare: – Jag tycker ni slätar över, som om det inte finns några problem. Människor från Balkan har en annan attityd än vi svenskar och det behöver vi göra något åt. Jag har jobbat som lärare till invandrare i tio års tid och kan konstaterar att kosovoalbanerna skiljer sig åt från andra invandrargrupper. De håller hårdast på sin egen kultur och isolerar från andra grupper. Föräldrarna deltar aldrig i föräldramöten och de är dåliga på att anpassa sig till den svenska kulturen. Många människor känner sig otrygga med deras attityd och deras gängbildningar. Maria, Hässleholm: – Jättebra att ni skriver. Det var mycket intressant att läsa vad de unga killarna hade att berätta. Det är så lätt det bli missförstånd i samhället. Besnik Vilanca, Hässleholm. – Det behövs en ungdomsgård i centrum som kan fånga upp ungdomarna som hänger utanför resecentrum. Där finns inte bara kosovoalbaner, det här är ett ungdomsproblem för Hässleholm. Som det är idag är det bara idrotten som sysslar med integration i Hässleholm och det räcker inte. Sedan tycker jag Norra Skåne borde uppmärksamma unga förebilder bland kosovoalbanerna som Burim Rexhepi som spelar fotboll i IFK-Hässleholm. Anonym man, centrala Hässleholm: – Bra att ni skriver om kosovoalbanerna i Hässleholm. Jag upplever dem som störiga och ofta otrevliga. Jag tycker de tagit ifrån oss svenskar mycket. Kvinna, Hässleholm: – Bra att Norra Skåne skriver och berättar hur det ligger till. Jag är så trött på att ständigt höra att kosovoalbanerna är kriminella och stökiga. Jag har hört det så ofta att jag nästan börjat tro på det själv. En man från Kosovo påpekar att albanerna från Kosovo även får skulden för sådant som andra hittar på. – I Kosovo bor Albaner, bosnier, turkar, kroater, slovener, bulgarer, zigenare med flera. Många fler som inte ens vi albaner känner till! Alla dom här grupperna kallas kosovoalbaner i Sverige. En annan röst tycker Norra Skåne är helt fel ute. – Jag säger återigen NI VET INGENTING VAD NI SKRIVER OM! Ni vet ingenting hur de beter sig, fråga istället ungdomar som blivit utsatta och rånade av albaner. Ingen vågar gå själv i stan på grund av deras gäng som driver rundor och hotar människor. Jag har själv blivit nedslagen mitt på stan av fyra stycken. Ytterligare en röst tycker att vi skönmålar. – Er artikelserie är ett patetiskt försök till att avdramatisera kosovoalbanernas brottslighet som ligger skyhögt över etniska svenskars. Trots det är jag positiv till att ni tar upp problemet, även om det är försent. Vi kommer att få gated communities (har vi redan i Malmö) och vi kommer få ett otryggare samhälle. Medborgargarden bildas, och klyftorna i samhället ökar. Jag skiter i om gruppvåldtäktsmannen, stenkastaren, värdetransportrånaren, postrånaren, butiksrånaren är kosovoalban, från Mellanöstern eller somalier. Men att det är invandrarna som står för det nya otrygga Sverige behöver man inte längre betvivla.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.