Oklart om fildelningen minskat

Kultur och Nöje vd för företaget Netnod som driver internetknutpunkter, är mycket skeptisk till medieuppgifterna om att den illegala fildelningen skulle ha minskat med 30 procent.
Publicerad 3 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

vd för företaget Netnod som driver internetknutpunkter, är mycket skeptisk till medieuppgifterna om att den illegala fildelningen skulle ha minskat med 30 procent. Det är bedömningar som bygger på Netnods trafikgrafer som finns tillgängliga på nätet. - Det är folk som läst in saker själva i våra grafer. Det får stå för dem. Jag vill inte dra någon slutsats om fildelningen även om andra verkar vilja det, säger Lindqvist till TT. - Det enda vi kan se är hur mycket trafik som passerar Netnods knutpunkter. Men vi är inte representativa och ingen vet hur stor trafiken är som inte passerar Netnod. Det är svårt att dra några slutsatser alls från våra grafer.

centrala knutpunkter i Sveriges del av internet. Företaget har två knutpunkter i Stockholm och i Göteborg, Malmö, Sundsvall, Luleå. Men det är långt ifrån all internettrafik som passerar företagets noder. Samtidigt har det enligt flera medier har blivit rusning efter tjänster som döljer IP-adressen. Kundtjänster klappar ihop och kunder lovas gratis extra månader på grund av överbelastningen, enligt tidningen Metro.

företag erbjuder för omkring 50 kronor i månaden så kallade VPN-tjänster som döljer användarens IP-adress. - Vi har tidigare sett en tiodubbling av användare på bara en vecka när Ipred kommit på tal. Jag vågar inte säga exakt hur stor tillströmningen varit den här gången men det är säkert lika mycket den här gången, säger Jan Axelsson, grundare och redaktör för Flashback, som driver en anonymitetstjänst till Metro.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.