Sexfaldig VM-etta vann lördagstävling i Skåne

Sport Han har fem gånger sedan 2003 tagit VM-guld individuellt på medeldistans och en gång på sprintdistans.
Sport • Publicerad 4 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Han har fem gånger sedan 2003 tagit VM-guld individuellt på medeldistans och en gång på sprintdistans. Nu vann fransmannen den nära sex km långa elitbanan mellan Önnestad och Skepparslöv med en och en halv minut. Det handlade om just medeldistans för världens främste expert! Thierry Gueorgiou, som är rankad tvåa i världen just nu, var efteråt mycket nöjd med sitt lopp i de skånska skogarna väster om Kristianstad. – Trevlig terräng och inga direkta problem med kontrollerna, summerade den glade vinnaren, som nu tävlar för den finländska klubben Kelevan Rasti; precis som så många andra elitlöpare från Frankrike, Schweiz, Tjeckien och andra länder gör, för att få mer nordisk rutin. Sami Hämälistö från Team Turun i Finland kom tvåa före Fabian Hertner, Kalevan Rasti, Finland. Håkan Gunnarsson, OK Orion, Karlskrona, blev fyra före Henrik Modig, OK Pan-Kristianstad.

även den på medeldistans ( 4 370 meter), gick segern till norskan Ingunn Fristad, som tävlar för den finländska klubben Turun Suunnistajat och är en av världens allra bästa kvinnliga orienterare. Veteranen Sara Snogerup Linse från Lunds OK (professor i Lund till vardags) klarade andraplatsen, slagen med bara 1,20 minuter. Helsingborgslöpare Lotta Lewis Jonsson blev trea före Sanna Linsefors, Lunds OK, Marie Svensson, Pan-Kristianstad, och Anna Bredfelt, Lunds OK. Lunds OK hade alltså stora framgångar! Drygt 550 löpare ställde upp på lördagen –och under söndagen väntas cirka 750 orienterare starta i en ny tävling i närheten av lördagens skogar. Då är det längre distanser som gäller. Det är den klassiska stafetten Tiomila, som avgörs utanför Perstorp om två veckor, som just nu lockar så många bra orienterare från olika länder till de skånska tävlingarna. Nu gäller det nämligen att försöka "köra in sig" på den skånska terrängtypen...

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.