Almedina är Balans SM-hopp

Sport 60-talet gymnaster fanns på plats i Furutorpshallen när GF Balans arrangerade Regionstävling i rytmisk gymnastik (RG).
Sport • Publicerad 6 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Stefan Sandström
Foto: Stefan Sandström

60-talet gymnaster fanns på plats i Furutorpshallen när GF Balans arrangerade Regionstävling i rytmisk gymnastik (RG). Hemmagymnasterna ställdes mot tufft motstånd. Både från lokalkonkurrenterna i C4-gymnasterna och LKGF från Landskrona och Nevisgymnasterna från Staffanstorp. – Och Halmstad är ju en av de bästa klubbarna i Sverige, säger Ove Svärdhagen i GF Balans. – Men vi börjar faktiskt hävda oss även på nationell nivå, konstaterar han nöjt. Ameldina Bilkanovic är den gymnast som har kommit längst bland Balanstjejerna. 15-åriga Ameldina tävlar i juniorklassen och är rankad sjua i Sverige.

på en fjärdeplats efter två ganska jämna instatser i tunnband och rep. Tunnbandet var obligatoriskt medan gymnasterna själva fick välja sitt andra redskap. – Ameldina brukar vara bland de två, tre bästa och var inte helt nöjd. Men förhoppningvis överraskar hon positivt på SM istället. Samma får väl gälla för yngre klubbkamraten Alice Svärdhagen som tappade ut sitt band utanför mattan och drabbades av poängavdrag. Friståendet hjälpte upp poängen för Alice som slutade åtta och blev bästa Balansgymnast i ungdomsklassen. – Alice mål är att vara bland de fem bästa ungdomarna i Skåne så att hon kommer med till lagtävlingen Skåne–Danmark. Hon har en god chans, säger Ove Svärdhagen. Ameldina och Alice får nya chanser på SM i Landskrona om två veckor. Ameldina har kvalat in till JSM som en av 16 gymnaster från hela landet. Alice ställer upp på USM som är ett öppet mästerskap.

seniorer med på Regionstävlingen. – Vi har inga seniorer –ännu. Det är som en pyramid: ju längre ner i åldrarna man kommer desto fler tjejer har vi. Tjejerna tränar väldigt hårt redan i tioårsåldern. När de blir äldre och framgångarna kanske inte kommer så slutar de. I yngsta klassen hade Balans en trio tjejer. Ameldinas lillasyster Nejra Bilkanovic var enda gymnast som nådde över 30 poäng och vann klassen. Hon hade klubbkompisen Ajsa Culum bakom sig på en fin tredjeplats medan Anja Svoboda kom på trettonde plats. – Nejra har vunnit nästan allt hon har ställt upp i i år. Tjejerna har varit duktiga hela året. Återväxten är god inom klubben.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.