Landstinget vägrar tillåta mobiler på rättspsyk

Markaryd Men landstinget tänker inte lämna tillbaka några mobiler.
Publicerad 6 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Men landstinget tänker inte lämna tillbaka några mobiler. Tidigt 2008 meddelade landstinget att man inför ett generellt mobiltelefonförbud på kliniken. Detta efter att några intagna patienter hade fortsatt att begå brott med hjälp av sina telefoner. Socialstyrelsen har i två omgångar krävt att rättspsyk slutar med att beslagta mobiltelefoner, till slut blev det en fråga för Kammarrätten. Alla länets politiker har ställt sig bakom åtgärderna på kliniken. Många politiker vill att förhållandet hanteras lika för våldsdömda till fängelse, och för dem som dömts till rättspsykiatrisk vård för samma brott. Länsrätten i Skåne och nu kammarrätten i Göteborg säger nej till inhibition, när landstinget bad om detta i avvaktan på lagändring. Men landstinget Kronoberg tolkar även Kammarrätten annorlunda än socialstyrelsen. I avvaktan på en "riktig" juridisk prövning och eventuell lagändring, vill lands-tinget att länsrätten i Kronoberg nu skall pröva frågan juridiskt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.