Kan betyda dubbeltrubbel för LO-basen

ledare Låten \"Should I stay or should I go\" med The Clash kom ut första gången 1981.
Publicerad 7 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Hela härvan med Wanja Lundby-Wedin gör att det är dags att damma av den gamla Clashlåten "Should I stay or should I go". Foto: SCANPIX
Hela härvan med Wanja Lundby-Wedin gör att det är dags att damma av den gamla Clashlåten "Should I stay or should I go". Foto: SCANPIX

Låten "Should I stay or should I go" med The Clash kom ut första gången 1981. Under 1990-talet återupplivades den när Levis Strauss använde den för att göra reklam för sina jeans. Frågan är om låten inte skulle dammas av i härvan med LO-basen Wanja Lundby-Wedin. En härva som växt från att ursprungligen handlat om Lundby-Wedins inblandning i beviljandet av guldkantade pensionsavtal i AMF till att handla om förtroendet inte bara för LO-basen utan hela arbetarrörelsen inklusive den politiska grenen med Socialdemokraterna. "Should I stay or should I go now? If I go there will be trouble. And if I stay it will be double. So come on and let me know." Så lyder refrängen som är som klippt och skuren för att handla om LO-basen. Igår var det verkligen ska jag stanna eller ska jag gå som gällde då LO:s styrelse samlades för vad som kom att bli ett riktigt maratonmöte för att avgöra framtiden för sin ordförande. Wanja Lundby-Wedin har rakt igenom hela härvan deklarerat sin vilja att sitta kvar som LO-bas. Detsamma gällde till en början hennes sidouppdrag, bland annat AMF och Aftonbladet. Under helgen kom dock besked om att Lundby-Wedin avsåg att lämna ett antal sidouppdrag för att fokusera på jobbet som LO:s ordförande. Det var helgens utveckling som slutligt gjorde att LO-styrelsen behövde sammankallas trots beskeden om avhopp från vissa uppdrag. Ty när opinionssiffrorna i två mätningar sviktade gick även företrädare för arbetarrörelsens politiska gren ut och krävde Wanja Lundby-Wedins avgång. Som om det var den enda förklaringen till Socialdemokraternas kräftgång. Inför gårdagens möte rapporterades att åtminstone tre förbund (Seko, Byggnads och Transport) ville att Lundby-Wedin skulle avgå. När det finns ett tryck såväl inom LO som inom Socialdemokraterna så går det inte att ignorera för en LO-ordförande tillika ledamot i partiets verkställande utskott. Därför alltså gårdagens krismöte. Mötet mynnade ut i att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar. De förbund som ville se henne utbytt fick ge med sig. Om det som i Clashlåten betyder dubbelt trubbel att hon blir kvar på sin post går det bara att spekulera om. Det finns dock sådant som talar för att det är dubbeltrubbel och kanske mer därtill. För det första lär den interna kritiken bland medlemmarna inte tystna för att förbundsbasarna tycker att det är dags att vända blad. För det andra är hon kraftigt ving- klippt. Bara det faktum att styrelsen behövde sam- manträda i omkring sju timmar talar sitt tydliga språk. Hade hon haft helgjutet förtroende hade mötet varit över på långt mycket kortare tid. För det tredje är det mumma för de borgerliga partierna att fortsatt kunna peka på en LO-bas med det bagage hon nu skaffat sig. Arbetarrörelsens toppskikt försöker nu sluta upp bakom Lundby-Wedin för att få ett slut på hela härvan. Själv drar hon sitt strå till stacken genom att annonsera ytterligare utrensning bland de många sidouppdragen. Vidare låter hon meddela att hon ska lägga mer kraft på jobbet som just LO-ordförande. I sig ett svidande underkännande av det arbete hon hittills gjort. LO-topparna hoppas att detta ska räcka för att Lundby-Wedin ska återfå förtroendet från medlemskåren såväl som från andra samhällsaktörer. Frågan är om det går? För som bekant är det lättare att rasera ett förtroende än att bygga upp det.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.