Oderljunga runt en ny satsning

Nyheter Bakom rundan som pågår mellan den 9-19 april står ett antal personer som både bor och verkar i området, bland annat hantverkare, konstnärer och kaféinnehavare.
Publicerad 7 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Mellan den 9-19 april arrangeras Oderljunga runt för första gången. Syftet med rudan är att visa upp för besökare till Perstorp vad kommunen har att erbjuda även utanför centrum. En av platserna som kan besökas är Vildrosor och höns i Hagstad. Arkivfoto: STEFAN SANDSTRÖM
Mellan den 9-19 april arrangeras Oderljunga runt för första gången. Syftet med rudan är att visa upp för besökare till Perstorp vad kommunen har att erbjuda även utanför centrum. En av platserna som kan besökas är Vildrosor och höns i Hagstad. Arkivfoto: STEFAN SANDSTRÖM

Bakom rundan som pågår mellan den 9-19 april står ett antal personer som både bor och verkar i området, bland annat hantverkare, konstnärer och kaféinnehavare. Idén kläcktes i höstas av Cia Brinkåker på Ergoswede och sedan dess har processen pågått med att forma konceptet. – Bygden kring Oderljunga är mycket vacker. Men det gäller att folk hittar dit. Genom den här rundan får de en möjlighet att se andra delar av kommunen samtidigt som de som är med lär känna varandra vilket i sin tur kan leda till andra projekt. Det hela är ett win-win koncept där man gagnar varandra, säger Cia Brinkåker. Ett informationsblad med en karta har tagits fram där deltagande platser, företag och verksamheter är utmärkta. Rundan har sin början hos Ergoswede i Perstorp som bland annat tänker visa upp den racing Camaro som Patric Sundel på företaget kör. Första stopp är tänkt i Källstorp hos konstnären Kerstin Pauler Ingvarsson. Därefter går rundan via Quilthjärtat i Månstorp vidare till Qi-gong och Skogens Tomteverkstad ut på väg 108. Väl i Oderljunga kan en avstickare till kaféet Vildrosor och höns i Hagstad, eller en paus på Artur Lundkvist födelsegård isamma by väljas. Ett annat alternativ är att besöka påsklandskapet i Oderljunga kyrka som lokala hantverkare gjort. – Man kan också besöka Bälingebadet där det lär vara en hel del mc-aktiviteter. Totalt blir rundan cirka tre mil och är man duktig kan man cykla runt, säger Cia. – Intresset för rundan är stort. Flera som ville vara med men som inte kunde i år sa att de är med nästa år. Vi hoppas det här blir en bra första sväng som vi sedan utvärderar inför nästa. Att Oderljunga runt körs i påsktid och i samband med 10-mila orienteringen 18-19 april är en medveten satsning eftersom folk ändå är ute i svängen med anledning av ett flertal konstrundor och självklart också orienteringen som väntas locka tusentals tävlande.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.