Romernas nationaldag firas i Folkets Park

Malmö Spelar gör bland andra Silvazi Gipsy Folk Band från Ungern.
Malmö • Publicerad 7 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Spelar gör bland andra Silvazi Gipsy Folk Band från Ungern. En allvarligare sida av högtidlighållandet av nationaldagen äger rum på Romska Kulturcentret i Malmö. Där öppnar klockan 10.00 den uppmärksammade utställningen "Den okända Förintelsen" som berättar om nazisternas deportation av 10 000-tals romer från Rumänien till Transnistrien, idag en omstridd del av Moldavien. 1942-1944 deporterades 25 000-90 000 romer från Rumänien till Transnistrien. Minst 11 000 av dem dukade under av svält, köld och sjukdomar. Invigningstalar gör Monica Caldaras som är föreståndare för RKC (Romskt kulturcenter i Malmö) samt Fred Taikon, chefredaktör för tidningen É Romani Glinda, en romsk, svenskspråkig tidning. Firandet i Folkets Park är öppet för allmänheten och pågår klockan 16.00-19.00. Den romska nationaldagen firas den åttonde april för att högtidlighålla bildandet av Romerna världsråd (IRU) 1971 i London. Rådet har också antagit en romsk nationalsång, "Gellem, gellem" (Jag gick, jag gick) och en för alla världens romer gemensam flagga med ett grönt och ett blått fält med det indiska hjulet i rött i mitten.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.