”Går ut över den pedagogiska verksamheten”

Nyheter Statistik från Skolverket visar att antalet barn per förskoleavdelning ligger betydligt högre i Osby kommun jämfört med grannkommunerna.
Publicerad 8 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
med förskolebarn på Ängsgårdens förskola.
med förskolebarn på Ängsgårdens förskola.

Statistik från Skolverket visar att antalet barn per förskoleavdelning ligger betydligt högre i Osby kommun jämfört med grannkommunerna. Antalet barn per avdelning har dessutom ökat de senaste tre åren. Detta har inneburit att personalen känner både stress och frustration. På grund av den allt högre arbetsbelastningen på kommunens förskolor lämnade Kommunal och Lärarförbundet i januari in en skrivelse till utbildningsnämnden. Där påtalade man rekommendationen med 18 barn per avdelning. Samtidigt menade man att det endast borde vara fem småbarnsplatser på varje avdelning. – Det är fler små barn nu än tidigare eftersom sexåringarna går över till förskoleklass, förklarar Barbro Månsson. Det innebär att vi har barn mellan 1-5 år.

Barbro Månsson arbetar på Klintgårdens förskola och representerar Kommunal. Mette Jensen som representerar Lärarförbundet och samtidigt jobbar på Ängsgårdens förskola håller med. – Vi har 13 barn som snart slutar på grund av att de börjar i förskoleklass eller flyttar, berättar Mette. Det innebär att dessa ersätts med små barn, varav flera endast kommer att vara runt ett år. Vi har en liten skötplats och vet knappt var vi ska ha alla blöjor. De små barnen kräver betydligt mer. En del kan inte gå själva när de börjar förskolan och barnen tenderar att använda blöja allt längre upp i åldern. Från Kommunal och Lärarförbundet skulle man önska att gränsen för småbarn höjdes från 2,5 år till 3 år. – Dessutom upplever vi att barnen är i förskolan allt längre dagar, säger Mette Jensen. Fler föräldrar jobbar heltid nu eller pendlar längre sträckor till jobbet. För personalen på förskolan handlar det inte bara om antalet barn. Det handlar även om bristande utrymmen, hög ljudnivå och inte minst om möjlighet till en bra pedagogisk verksamhet. – Ja, det går ut över den pedagogiska verksamheten, konstaterar Mette. Det är meningen att barnen ska ha inflytande över sin dag i förskolan. Idag finns det inte resurser till det. – Personalen känner stress och frustration, menar Barbro Månsson. En del mår dåligt när de går hem eftersom de inte hunnit med "att se" vissa barn. Dessutom har vi fått krav på oss att sköta dokumentationen om barnens utveckling. Jette Friis är verksamhetschef och förklarar att höstterminen är en tuff tid inom förskolan. Då försvinner sexåringarna och flera små barn skolas in. Hon tror dock att hösten inom förskolan kommer att fungera. – Det finns en viss överinskrivning Vi räknar dock med att cirka 20 procent av barnen ständigt är frånvarande på grund av sjukdom eller ledighet. Det tackar vi för eftersom det annars inte skulle fungerat. Utbildningsnämnden har inte tagit något beslut om förändring av vare sig antalet platser, antalet småbarn per avdelning eller att höja småbarnsåldern från 2,5 till 3 år. – Vi har prioriterat frågan om öppettiderna i förskolan, konstaterar Ingmar Bernthsson andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.